CiddiGazete- Meteoroloji, İBB ve İstanbul Valiliği'nin peş peşe uyarıları sonrası İstanbul'da şiddetli yağış başladı. İstanbul'un kuzeyi için kuvvetli ve gök gürültülü sağanak uyarısının ardından, Arnavutköy ve Başakşehir'de evleri ve yolları su bastı.

Başakşehir ve Küçükçekmece'de sel nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

AKOM'da açıklama yapan İBB Başkanı İmamoğlu, yarın akşama saatlerine kadar çok parçalı yağışların yaşanacağını duyurdu.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış Arnavutköy ve Başakşehir'de an itibariyle etkisini kaybetti. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sağlık hizmeti verilmeye devam ediyor. Başakşehir'de sel sularına kapılan bir kişi hayatını kaybetti. Şahsın cesedine ulaşıldı. Ekiplerimizin, su baskını yaşanan bölgelere müdahaleleri aralıksız devam ediyor. Yağışların sabah saatlerine kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor" denildi.

Ankara'da ilginç maç: Tek bir şut yok Ankara'da ilginç maç: Tek bir şut yok

CAN KAYBI ARTTI

Valilikten yapılan son açıklamada ise "Sağanak yağış sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı Başakşehir ve Küçükçekmece’de olmak üzere 2'ye yükselmiştir" ifadeleri kullanıldı.

sel ie66

SAĞANAK YAĞIŞ TRAFİĞİ DURDURDU

TEM Otoyolu Mahmutbey mevkiinde de yağış nedeniyle bazı sürücüler yolda güçlükle ilerledi. İstanbul Havalimanı yolunda da yağış nedeniyle su birikintileri oluşurken araçlar zorlukla hareket etti.

Anadolu Yakası'nda Beykoz, Kavacık, Kadıköy, Sultanbeyli ve Üsküdar'da, Avrupa Yakası’nda ise Bahçelievler, Kağıthane, Beylikdüzü'nde çakan şimşekler dikkat çekti.

Sultangazi Habibler'de de yağmurdan dolayı araçlar durdu. Arnavutköy yolu Fenertepe mevkiinde yolda oluşan su birikintisi, araçların yarı boyuna kadar yükseldi. Basın Ekspres Yolu'nda suda kalan aracın içindekiler camlardan dışarı çıkarak yardım gelmesini bekledi.

İstiklal Mahallesi'ndeki derenin taşması sonucu, Boğazköy Köprüsü kapandı. Derenin yanındaki Boğazköy İlkokulunun bahçesi ve bodrum katı suyla doldu. İtfaiye ekiplerince okulda su tahliyesi çalışmaları yapılırken belediye ekipleri köprünün açılması için çalışma yapıyor.

MİLLET KÜTÜPHANESİNDEKİLER MAHSUR KALDI

Başakşehir Millet Kütüphanesi'nde yağış nedeniyle içeridekilerin mahsur kaldığı ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. İBB Başkanı İmamoğlu, kütüphanede mahsur kalanların kurtarıldığını açıkladı.

İMAMOĞLU: ORTALAMA 130 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yağışlara ilişkin açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

- Ani sağanak yağış süreci İstanbul sınırlarına geldi ve kendini başta Arnavutköy olmak üzere Başakşehir, Eyüpsultan sınırları dahilinde kendini gösterdi.

- Ortalama 130 kiloya kadar yağış düştü, yaklaşık 3 saat içerisinde. 18.30 itibariyle etkisini gösteren yağış hafiflemeye başladı.

- Başta itfaiye, İSKİ ve yol bakım olmak üzere etkin bir şekilde ihbarları değerlendirip müdahale içerisindedirler. Şu anda kapalı olan yolumuz ve alt geçitimiz yoktur. Bu manada yağışın birikintisiyle yoğunlaşan farklı görüntülerle karşılaştığımız ortamlar oluşmamıştır.

- Ayamama kabarmış olsa da doğal akışı süreci karşılayabilmiştir. Şu ana kadar sahada 1808 ihbar gerçekleşti. Bu ihbarların tümü değerlendirilip personelimiz yönlendirildi. Bazı önemli noktalarda su baskınları yaşandı.

- Bunların görüntüleri de kamuoyu tarafından görülmekte. Metro istasyonlarımızdan olan Kayaşehir istasyonumuzda göllenme ve sel sularının akışı gerçekleşti ancak etkili yağmur görüntüsü olduğu an itibariyle buradaki metro durağı iptal edildi.

- Kayaşehir istasyonu kapalıdır, arkadaşlarımız müdahale ediyor. Başakşehir Millet Kütüphanesi'ndeki su baskınında itfaiye ekiplerimiz ulaşmış ve mahsur kalanları oradan çıkarmıştır, müdahale devam etmektedir.

- Çam ve Sakura Hastanesi'nde de ekiplerimiz müdahale etmektedir. Anlık müdahale için irtibatımız sürüyor. Aynı zamanda valiliğimizle de anlık irtibatla oluşan bilgileri de değerlendirerek eşgüdümlü çalışmalarımız da devam etmektedir.

- Yağış büyük oranda havzalar bölümüne düşmektedir. Sazlıdere, Alibey barajı olsun özellikle Terkos bölgesinde de yağışın gerçekleştiği görülmektedir, barajlara pozitif etkisi vardır.

- İklim değişikliğinin yaşandığı dünyamızda yağışların kendisini böyle göstermesi ve sel ve su baskınlarına yaptığımız yatırımların, 13 milyarı aşmış yatırımların ne kadar önemli olduğunun altını çizmek isterim.

- Yerin altında önem verdiğimiz yatırımların İstanbul için ne kadar hayati olduğu, baskınların önlenmesi konusundaki teknik çalışmaların güncel bir takım yağı refleksine göre, hesaplarımızın ona göre yapmamız gerektiğini, yaptığımız bilinçli çalışmanın ne kadar mühim bir çalışma olduğunu görmek gerekir.

YAĞIŞ METRO SEFERLERİNİ DE ETKİLEDİ

Öte yandan eski Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu döneminde yapılan Başakşehir- Kayaşehir metro hattında meydana gelen su baskınları nedeniyle mahsur kalanların olduğu öğrenildi.

BİR UYARI DA İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’un farklı semtlerinde kuvvetli yağış olduğunu belirterek, su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Vali Gül ayrıca, motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu.

İstanbul Valiliği tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise "Bu akşam ve gece saatlerinde İstanbul'un kuzey kesimi ve yerel olarak beklenen gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli olacağı tahmin ediliyor" ifadelerine yer verildi.