Erdoğan konuşmasında, “Ahdim olsun ki, yeni dönemde Türkiye muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkacak. Türkiye küresel bir güç olarak dünya sahnesindeki yerini alacak. İhracattaki yükselişimiz hızlanarak devam edecek. Enerjide dışa bağımlılığımız azalacak. Yüksek teknolojili ürünlerde yerlilik oranı artacak. Yerli otomobil ve savunma sanayi alanındaki projelerimiz süratle hayata geçecek. Şehirlerimiz, kültür sanat üreten kimlikli şehirler haline gelecek. Bölge ve sektör bazlı teşviklerle istihdam artışı sağlanacak yeni fabrikaların önü açılacak” dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Bu toprakları bize vatan yapan aziz milletim. 1071 Malazgirt Zaferi'nden bu yana bu topraklar bize yurt oldu. Bizim devletimizSöğüt'te çadırlarda kuruldu. Dedem Osman Gazi'nin rüyası hakikat oldu. Devletimizadalet sevdasıyla büyüdü. Bursa ve edirne de kök saldı. Sultan Fatih bizim ceddimizdi. Kudüs'ü alan Selahattin Eyübi bizdik. Kanla alınan toprak, parayla satılmaz diyen Abdülhamid bizdik. Çanakkale'de ccanını veren, düşmana geçit vermeyen bizdik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Size ölmeyi emrediyorum' dediğinde siperlerinden ok gibi fırlayanlar bizdik. Bu yurdun namusunu işgalcilere çiğnetmeyen bizdik, toprakları sıksan şuhedamızın fışkırdığı, türkümüzün okunduğu Türkiye'mizi aziz bildik. 1923'te Atatürk'ün öncülüğünde devletimizin yönetim şeklini cumhuriyet olarak ilan edildi. 28 Şubat'ta milletin inancını boğmaya kalkıştılar. Her darbede acı çeken biz olduk. Varlığımıza, huzurumuza, refahımıza kast ettiler. Yılmadık, yıkılmadık. Erdem irade ve cesaretle Türkiye'yi şahlandırdık. Hep birlikte büyüdük, hep birlikte özgürleştirdik. Biz durmadık, onlar da durmadı. 27 Nisan'da bir e-muhtıra ile karşımıza çıktılar. Biz milletin iradesine sahip çıktıkça onlar daha da öfkelendi. Geri durmadık, diklenmedik, dik durduk. Onların küresel efendilerine de eyvallah etmedik.

'KİMSENİN ÖNÜNDE EĞİLMEDİK'

Biz kimsenin önünde eğilmedik. Diklenmeden dik durduk. Onların küresel efendilerine eyvalla etmedik. Dünya 5'ten büyüktür diye haykırdık. Dünyadaki katliamlara karşı taşın altına elimiz koyduk. Hesabının sorulmasını sağlayacak mekanizmaları da harekete geçridik. Vicdanın sesi, mazlum coğrafyaların umudu olduk.

'DAVOSTA İŞGALCİLERE KARŞI 'ONE MINUTE' DEDİK'

En çok insani yapan ülke biziz. Davos'ta işgalciler karşı 'one minute' dedik. Filistin halkınbın yanında olduk. Suriye'den ve Irak2tan gelenlere kapılarımız açtık, evimizi ve ekmeğimizi paylaştık. Tehditlere rağmen doğru bildiğimiz yoldan şaşmadan mücadelemize devam ettik. IMF'e borç veren hale geldikçe, yollar, hava yolları, köprüler yaparak ülkemiz sınıf atladıkça bize olan öfekeleri daha kabardı. 2013 yılında şer cephesi yeniden harekete geçti. Merkez Bankası'nın döviz rezervi şuan da 114 milyar dolar.

Gezi kalkışmasıyla istikrarımıza kast ettiler, demokrasimizi hedef aldılar, 17-25 Aralık'ta devletimize sızmış hainlerle bizi teslim almaya çalıştılar. Milletimizin sayesinde cumhurbaşkanı seçilerek hainlerin pllanını başlarına çaldık. Seçimlerden sonra terör örgütleri ile harekete geçtiler. 6-8 ekim olaylarında canlarımızı toprağa verdik. 15 Temmuz'da bu sefer tanklarla toplarla savaş uçaklarıyla üzerimize geldiler. Milletimizin canına kast ettiler. Türk milleti tek vücut olunca 251 kardeşimizi şehit ettiler. Bu ülkenin gördüğü en büyük ihaneti en cesur direnişle başarısızlığa uğrattık. Biz çıplak ellerimizle tankları durduranlarız. Siz o gece ölümü öldürdünüz. Şehitler tepesini boş bırakmadık boş bırakmayacağız.

'TERÖR KORİDORUNU PARAMPARÇA ETTİK'

Ülkemizi içeriden çökertemeyince sınırlarımızı terör koridoru ile kuştmaya kalktılar. Zeytin Dalı Harekatı ve Fırat Kalkanı Harekatı ile terör koridorunu paramparça ettik. İnlerine girdik ve bu teröristleri etkisiz hale getirdik, kiralık katillerin başlarını ezdik. Şimdi sizden bir şey rica ediyorum. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız hep birlikte Türkiye oalcağız. Bu oyunları beraber bozacağız.

'MENDERES, ÖZAL, ERBAKAN, TÜRKEŞ, ÖZAL...'

Biz millete efendi değil, hizmetkar olaağız diye yola çıktık. 16 yıl boyunca bu sözümüze hep sadık kaldık. O gün bu gündür yerli bir duruşun kavgasını verdiğimiz bu yolda milletimizle beraber yürüdüğümüz için bahtiyarım. İnşallah rabbim bundan sonra da bizleri bu yoldan ayırmaz. Merhum Menderes'e, Özal'a, Erbakan'a, Türkeş'e, Yazıcıoğlu'na verdiğiniz bayrağı şimdi biz temsil ediyoruz.

2001 yılında partimizi kurarken adalet ve kalkınma iradesini şiar edindik. Partimizin adının bunun için Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurduk. AK Parti'nin hikayesi Türkiye'nin hikayesidir. Daha çok özgürlük, demokrasi dedik. Adaletin tesisi yolunda da gece gündüz mücadele ettik. Kıyafetinden düşüncesinden dolay ıeğitim hayatı ellerinden alınan gençlerimizin elinden biz tuttuk. Vesayetin kontrolündeki iktidarı, milletimizin eline verdik. Yeter söz de karar da milletindir dedik.

Bugün manifestomuzu açıklıyoruz. Türkiye'yi şahlandırdık. Davamız bu ülkeye ve millete hizmet davasıdır. Milli gelirimizi 3.5 kat arttırdığımızda enflasyonu düşürdüğümüzde Türkiye'mizin kalkınmasına hizmet etmiş olduk. Yerli ve miili siyaset işte tam da budur. Milli olmak faize giden parayı millete aktarmak demektir. Yerli olmak Türkiye'yi IMF kapısında bekletmemektir.

'ŞİMDİ KURUMSAL DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLAMA ZAMANI'

Anayasal değişikliklerle zihniyet dönüşümüzü tamamladık, şimdi kurumsal dönüşümümüzü tamamlamakta. Ülkemizin değişen ihtiyacına ve değişen dünyaya duyarsız kalmadık. Bunları yaparken tecrübe kazandık, güçlendik.

Bizim için esas olan huzurumuz ve hedeflerimizdir. Bunları sadece kendimiz için değil dostlarımız için de istiyoruz. Küresel zeminde irade sahibi güçlü bir ülkeye dönüşüyoruz.

'AHDİM OLSUN Kİ...'

Şimdi burada milletimle ahidleşiyorum. Ahdim olsun ki, Türkiye yeni dönemde muassır medeniyet seviyesinin üstüne çıkacak. Türkiye küresel bir güç olarak dünya sahnesinde yerini alacak. Enerjide dışa bağımlılık azalacak. Yerli otomobil ve savunma sanayisindeki çalışmalarımız hızla sürecek. İstihdam artışı ile yeni fabrikaların önü açılacak. Cari açık, ve cari açık düşecek. Dış saldırılara, finansal saldırılara güçlü hale geleceğiz. Kanal İstanbul gibi projeler mutlaka hayata geçecek. İstanbul'daki havalimanımız 29 Ekim'de hayata geçecek. Ülkemiz hedeflerine uygun bir yere çıkarılacak. Ahdim olsun ki, dar gelirli vatandaşlarımızın geçimi kolaylaştırılacak. Vergi yükü adil hale gelecek, dar gelirli vatandaşın vergisi azalacak. Daha icraatçı hale gelinecek. Gazi Mustafa Kemal'in dediği gibi, 'Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacak' Bunları birlikte başaracağız. Türkiye'yi küresel güç haline getireceğiz."

"Vatandaşlarımızın kamu borçlarına yapılandırma getirdik. Asıl büyük müjdeyi emeklilerimize verdik, 12 milyon emeklimize Ramazan ve Kurban Bayramı'nda 1000 TL ikramiye vererek şükranımızı ilettik. Ülkemizdeki imara aykırı yapılara hukuki çözüm getirdik. Kentsel dönüşüm ve planlı yapılaşmanın önündeki engelleri kaldırdık. İş hayatına yeni atılan 18-29 yaş arasındaki gençlerimize destek olarak Bağ-Kur primlerini üstlendik. Milletimizin her kesiminin derdine deva olmaya gayret gösterdik. Aziz milletim, dış politikaya gelince orada da, irade, erdem ve cesaretle Türkiye şahlanıyor. Dış politikamızın temel ilkeleri, milli güvenliki, milli çıkar, ve vicdan olacak. Kazan kazan ilkesini benimsediysek, yapıcı bir politikayı ortaya çıkaracağız.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ŞAMARI 24 HAZİRAN'DA VURACAĞIZ

Manifestomuzla birlikte, başkanlık sisteminin geleceğini ortaya koyacağız. İniallah bundan sonra da milletimin vereceği vekaletle yolculuğumuza devam edeceğiz. Buna hazır mıyız? Sizden bir ricam var, bizim rabiamızı biliyorsunuz. Bu rabiadan taviz yok. Her şey çünkü burada. Öyle bir haykırın ki, sadece Türkiye değil, tüm dünya duysun; Tek vatan, tek millet, yek bayrak ve tek devlet.

Bizi bölmek isteyenlere en büyük şamarı 24 Haziran'da vuracağız. Bunun adı da 'Osmanlı Tokadı' olacak. Bu ülkeye bu vatana yan bakana affımız yok. Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te, Bestler Deresi'nde F16 olduk tepelerine tepelerine bindik. Şu anda teröristlerden etkisiz hale getirilenlerin sayısı 4 bin 415. Durmak yok yola devam. Her türlü oyunu oynadılar ama bu oyunların hiç biri tutumadı. Bu millet yüce ve asil bir millet.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 24 HAZİRAN BİR MİLATTIR

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul 6. Olağan İl Kongresi'nin yapıldığı Sinan Erdem Spor Salonu önünde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, bereketli bir günün yaşandığını ifade etti.

Dünya şehri, Peygamber'in müjdelediği, Fatih Sultan Mehmet Han'ın fethettiği İstanbul'da olduklarını belirten Yıldırım, yağmura rağmen salonun içini ve dışını hınca hınç dolduran vatandaşları muhabbetle selamladığını dile getirdi.

24 Haziran'a giden yolda İstanbul'un Türkiye'ye bir mesaj verdiğini anlatan Yıldırım, "İstanbul, diyor ki 'Burası, bu mübarek şehir Türkiye'nin özetidir. Hakkari buradadır, Edirne buradadır, Sinop buradadır, Trabzon, Kastamonu, Sivas, 81 vilayet buradadır, Evlad-ı Fatihan buradadır, Balkanlar buradadır, Kafkaslar buradadır. Kısacası İstanbul, Türkiye'nin özetidir" dedi.

"YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ"

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin geleceği için AK gençliğin, AK kadınların, AK kadroların ayakta olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul, dünya şehri, İstanbul payitahtlar şehri. İstanbul'a memleket sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan 1994'te belediye başkanı olduğunda, maalesef vesayet odakları o gün de hazmedemediler. Saçma sapan sebeplerle sadece şiir okuduğu için hapse mahkum ettiler. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye için vesayet odakları tehdit olarak gördüler. O yüzden siyasetten men etmeye çalıştılar. Hatta daha ileri gittiler, 'Muhtar bile olamaz' dediler ama bu aziz millet, onu cumhurbaşkanı yaptı. Milletin adamını, milletin idaresinin başına getirdi. İşte Pınarhisar'dan sonra başlayan yolculuk, bugün 16. yılını doldurdu. Bundan sonra yeni bir döneme giriyoruz. Yeni dönem nedir? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Aslında milletimiz bu kararı çoktan verdi. 16 Nisan 2017'de bu kararı millet verdi, 'Durmak yok, kutlu yürüyüşe devam.' dedi."

Yıldırım, 16 yıl önce İstanbul'dan başlayan kutlu yürüyüşün, 24 Haziran'da 2023'e, cumhuriyetin 100. yılına doğru emin adımlarla devam ettiğini aktararak, "24 Haziran, Türkiye için bir milattır. 24 Haziran, vesayetin bir daha geri gelmemek üzere yok olması için önemli bir tarihtir. 24 Haziran'da son vesayet kalıntılarını da sandığa gömmeye hazır mısınız? Kutlu yürüyüşü cumhuriyetimizin 100. yılına giderken daha güçlü bir sesle devam ettirmeye var mısınız? İstanbul'da yeni bir rekora imza atacak mıyız? Allah sizden razı olsun. İstanbul, her zaman farklı İstanbul. İstanbul, işte bugün yağmur demeden, soğuk demeden, içeride ve dışarıda onbinlerin toplandığı, coşkuyla reisini, liderini beklediği İstanbul. 24 Haziran'ın ayak seslerini İstanbul'dan duyuyoruz. Hazır ol 24 Haziran, yeni bir gün, yeni bir tarih, Türkiye'nin aydınlık yarınlarının açılacağı gündür." ifadelerini kullandı.

24 Haziran seçimlerinin önemine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu seçimler önemlidir. Neden önemli? Her seçim önemli ama bu seçim çok daha önemli, çünkü bu seçimde şer odakları bir araya geldiler. İçeride ve dışarıda, Türkiye'nin büyümesini, gelişmesini ve bölgede söz sahibi olmasını hazmedemeyenlerin, memleket sevdalılarıyla 'memleket meselesi' diyerek Cumhur İttifakı'yla yola çıkanların, Yenikapı ruhuyla 15 Temmuz alçaklarına dersini vereceği önemli bir seçimdir. Şehitlerimizin emaneti üzerimizdedir. Ülkemizin bağımsızlığına, ayyıldızlı bayrağımıza kalkan elleri bir daha geri gelmemek üzere kıracağımız önemli bir tarihtir. AK Parti İstanbul Teşkilatı her zaman değişimin, dönüşümün öncüsü olmuştur. Bu seçimde de yeni bir gün, aydınlık yarınlar İstanbul'dan başlayacaktır. Sizlere güveniyorum, sizlere inanıyorum."

"İSTANBUL TÜRKİYE'NİN ÖZETİ"

Yıldırım, partisinin İstanbul İl Kongresi için salonda yaptığı konuşmada "İstanbul, biz hazırız yeni bir rekor yazmaya hazırız diyor. 24 Haziran'da yeni bir tarih yazacak mıyız? İstanbul her zaman farklı, Türkiye'nin özeti. İstanbul bu coğrafyanın en büyük medeniyet merkezidir. AK Parti hareketinin bu kutlu yolculuğu İstanbul'da doğdu" diye konuştu.

NELER YAŞANDI?

Sabaha karşı trafiğe kapatılan Ataköy bağlantı yoluna kontrol noktaları kuruldu. Kongreye gelenler yürüyerek bu kontrol noktalarına geliyor. Üç ayrı arama noktasından geçen katılımcılar iki ayrı alana yönlendirildi.

YAĞMURLUK DAĞITILDI

İstanbul'da yağış etkisini artırdı, polisler vatandaşları daha hızlı bir şekilde içeri almaya çalışıyor. Salon dışındaki vatandaşlara yağmurluk dağıtıldı.