CiddiGazete- Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son faiz kararı hakkındaki görüşlerini güncelledi ve gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceği öngörüsünü sürdürdü.

Merkez Bankası'nın faiz kararı metninde Türk Lirası'ndaki reel değerlenmeye vurgu yapması dikkat çekti.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil'in 22 Şubat tarihli notunda, TCMB'nin dezenflasyon için TL'deki reel değerlenmenin temel faktör olduğuna vurgu yapıldı.

Ekonomistler, önceki tahminlerini koruyarak Türkiye'de gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceğini belirttiler. Banka ekonomistleri, TCMB'nin faiz politikasındaki mevcut durumunun yeterli olduğunu düşünüyor ve likidite fazlası ile yükselen kredi kartı harcamalarına daha fazla odaklanıyor.

Piyasalar Powell'a kitlendi! Piyasalar Powell'a kitlendi!

Goldman Sachs ekonomistlerine göre, TCMB yeni bir önlem sinyali vermemiş olsa da, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme durumunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağını tekrar vurguladı.

Ayrıca raporda, TCMB'nin son dönemde artan kredi kartı harcamalarını kontrol etmek için yeni tedbirler almasının beklendiği ifade edildi.

Goldman Sachs ekonomistleri, Türk Lirası ve rezervlerle ilgili olumlu beklentilerini korurken, yabancı portföy girişi ve daralan cari açık nedeniyle TL'de değer kazanımı öngördüler. Ek olarak, Goldman Sachs ekonomistleri TCMB'nin negatif swap hariç net rezervlerinin 2024 yılında pozitif hale gelebileceğini belirtti.