CiddiGazete- Pendik Uluçınar Camii İmamı Halil Konakcı, Hatay'daki Fransız işgalini övdü. İyi Parti, Zafer Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi, imam Konakcı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Savcısı E.K., 30 Ekim'de "soruşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verdi. Kararda, "iddiaların soyut ve genel nitelik arz ettiği, somut bir bilgi, belge ve delile dayanmadığı" ve "dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre söz konusu iddiaların soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı" iddia edildi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve İyi Parti Sözücü Kürşad Zorlu savcılığın kararına tepki gösterdi.

ÜMİT ÖZDAĞ: TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ ALENEN AŞAĞILAMIŞTIR

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Halil Konakcı'nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve Türk milletini alenen aşağıladığını belirterek, "Bu konuda kanlı canlı kendi görüntüsüyle sesiyle beyanı mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Fransız kâfirinden daha zalim diye alenen aşağılamıştır" dedi.

Ümit Özdağ ayrıca karar veren savcıya şu soruları yöneltti:

- Daha nasıl somut bir isnat ve şikâyet olmalı. Somut bir delil olmalı? Yani savcı, Halil Konakcı'yı çağırıp ifadesini almayacak kadar mı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin alenen aşağılandığını anlamamış veya aşağılanmasından rahatsız olmamıştır.

İyi Parti'de 'divan' için geri sayım İyi Parti'de 'divan' için geri sayım

- Türk ceza kanunları savcının hassasiyetlerine göre mi işlemektedir? Savcının milli değer yargıları düşükse Türk Ceza kanunları işlemeyecek midir?

KÜRŞAD ZORLU: "KARARI DOĞRU BULMUYORUZ"

"Kararı kesinlikle doğru bulmuyoruz" diyen İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Hem hukuki hem idari bakımdan ilgili şahsın işlediği suç ortada. Ama şaşırmıyoruz da artık. Zira Cumhuriyetimizin kurucusuna milli günde bile bir dua göndermeyi çok gören anlayışın elle tutulacak bir yanı yok. Biz ismi geçen bu şahısla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nda soruşturma açılması için gerekli girişimleri yapmıştık ve bize verilen bilgi görev yeri değişikliği vb. cezaların bir arada verileceği yönündeydi. Bakalım idari soruşturma da hiç olacak mı?" ifadelerini kullandı.

KONAKCI NE DEMİŞTİ?

Sözde imam Halil Konakcı, "Hatay'ın çoğunluğu Arap'tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938'e kadar Fransız işgalindeydi. 'Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın' tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932'de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay'daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan 'Allahü ekber' diye okundu 1938'e kadar. 1938'de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız'ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar" ifadelerini kullanmıştı.