CiddiGazete- Dolar/TL, beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından sınırlı yükselişle 26.80 seviyesine yaklaşırken bugün yatırımcılar TCMB'nin Ağustos ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu izleyecekler.

Enflasyon, akaryakıt ÖTV artışının ardından ulaştırmaya gelen zamlar ve TL'nin değer kaybının etkileriyle ağustosta beklentilerden kuvvetli yüzde 9.09 arttı.

Ekonomistler vergi ve ücret artışları ile önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarında gerçekleşebilecek artışların enflasyon üzerindeki yükseliş baskılarını devam ettirebileceğini belirtti.

ABD'Lİ BANKADAN TÜRKİYE İÇİN ENFLASYON VE FAİZ TAHMİNİ

Motorin ve benzin tek fiyat olacak Motorin ve benzin tek fiyat olacak

JPMorgan Securities tarafından dün yayımlanan raporda, yıl sonu enflasyon tahmini 3 puan artırılarak yüzde 65’e yükseltilirken enflasyondaki yükselişin gelecek yıl mayıs ayına kadar devam edeceği öngörüldü.

JP Morgan ayrıca, enflasyondaki yükseliş ve KKM hacminin azaltılması için politika faizinin şu anki tahminlerin üzerine çıkması gerekeceğini belirterek yıl sonu politika faizi tahminini yükseltmek zorunda kalabileceğini belirtti.

FİTCH'İN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ CUMA GÜNÜ

Bugün saat 10.00'da TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu yayımlanacak. TCMB ayrıca bugün 14.30'da TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi belli olacak.

Ağustos ayını TCMB'nin kuvvetli faiz artırımının ardından yüzde 0.9 kazanımla kapatan dolar/TL bu sabah 0907’de 26.7850 seviyesinde dün akşama göre yatay seyretti.

Piyasalarda Cuma günü ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin ulusal kredi notuna dair değerlendirmesini izlenecek.

Türkiye'nin kredi notunu geçen yıl Temmuz ayında B seviyesine düşüren Fitch, kredi notu görünümünü ise eski ekonomi yönetiminin yüksek döviz talebi yaratan "tutarsız" para ve maliye politikası nedeniyle "negatif" olarak belirlemişti.

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

Küresel piyasalara bakıldığında Asya’da Çin'in ekonomik büyümedeki ivme kaybını durdurmak için attığı adımların etkileri izlenirken dünkü zirve seviyelerden geriledi. ABD piyasaları dünkü tatilin ardından bugün tekrar işleme açılacak.

Yatırımcılar Fed'in bu ayki para politikası toplantısında yüzde 93 ihtimalle faizleri sabit bırakacağını ve yüzde 60 ihtimalle bu yıl daha başka bir faiz artırımına gitmeyeceğini fiyatlıyor, Avrupa'da ise ECB’nin bu ay faiz artıracağını tahmin ediyorlar.

(Reuters)