CiddiGazete- ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkenin 2023'te yabancı ülkelere silah satışının yüzde 16 artarak 238 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldiğini bildirdi.

Bunun 81 milyar doları doğrudan hükümete ait satışlardan, diğerleri ise ABD'li savunma sanayi şirketlerinin diğer ülkelerle yaptığı anlaşmalardan elde edildi.

ABD'nin satış rekorunda Ukrayna savaşı ve küresel istikrarsızlıkların artması etkili oldu. Ukrayna'nın komşularından Polonya, ABD ile en büyük silah anlaşmasını yapan ülkeler arasında yer aldı. Polonya 12 milyar dolara Apache helikopterleri, 10 milyar dolara ise çok namlulu Himars füze sistemleri ve 3,75 milyar dolara M1A1 Abrams tankları satın aldı.

Genelkurmay başkanı öldü Genelkurmay başkanı öldü

Almanya 8,5 milyar dolara Chinook helikopterleri, Bulgaristan 1,5 milyar dolarlık Stryker zırhlı araç alırken, Norveç de 1 milyar dolar değerinde helikopter satın aldı.

Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya verdikleri desteğin silah satışları yoluyla ülke ekonomisine de katkıda bulunduğunu savundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da silah satışlarının ve transferlerinin ABD dış politikasının önemli bir aracı olduğu belirtildi.

Küresel çaptaki istikrarsızlıkla birlikte, Lockheed Martin ve General Dynamics gibi ABD'li şirketlerin değerinin daha da artması gündeme geldi.