CiddiGazete- İyi Parti, bugün yapacağı olağanüstü kurultayla yeni genel başkanını seçecek. Ankara'daki ATO Kongre Merkezi'ndeki "kısıtlı" kurultayda Meral Ekşener'in desteklediği Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, CHP'li belediyelerin ve müteahhit grubunun yanında olduğu Grup Başkanı Koray Aydın, ağırlıklı olarak Türk milliyetçilerinin ve ülkücülerin destek bildirdiği Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve delegelerden pek destek bulamayan Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz yarışacak.

AKP'nin oyları nereye gitti? AKP'nin oyları nereye gitti?

İMZALAR KURULTAY SALONUNDA ATILACAK

Kurultayda belirlenecek divan kurulu gözetiminde en az 65 üst kurul delegesinden imza alabilen aday adayı, genel başkanlık seçimi için resmen aday olabilecek.

SEÇİM İLK TURDA BİTER Mİ?

1302 üst kurul delegesi bulunan İyi Parti'deki genel başkanlık seçimini ilk turda kazanmak için en az 652 oy almak gerekecek. Nitelikli çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan 2 aday ikinci tura, yine nitelikli çoğunluk çıkmazsa 3. turda en fazla oy alan aday genel başkanlık seçimini kazanmış olacak.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

31 Mart yerel seçimlerindeki yenilginin ardından İyi Parti olağanüstü seçimli kurultay kararı aldı ve genel başkan Meral Akşener yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Akşener olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde bugünkü kurultay sonrası Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde yaptırdığı çiftlik evine çekilecek.

Seyircisiz yapılacak kurultaya sadece üst kurul delegeleri ve 31 Mart'ta İyi Parti'den belediye başkanı seçilen isimler katılabilecek.

Mahalli idareler seçimlerinin ardından istifa ettiğini açıklayan İzmir Milletvekili Ümit Özlale, kurultayda oy kullanabilmek için dilekçesini TBMM Başkanlığı'na vermedi.

İyi Parti'nin Meclis'te 38 milletvekili bulunuyor ve 35'i desteklerini Müsavat Dervişoğlu'ndan yana açıkladı.

Müsavat Dervişoğlu'nun kaybetmesi, Meral Akşener'in de İyi Parti'den tasviye edilmesi anlamına gelecek.