CiddiGazete- ABD Maliye Bakanlığı, İran Merkez Bankası'nın İran'daki bir iştirakine, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli iki kuruluşa, Türkiye merkezli bir şirkete ve üç kişiye "ABD teknolojisi kaçakçılığı yaptıkları" gerekçesiyle yaptırım uyguladı.

Genelkurmay başkanı öldü Genelkurmay başkanı öldü

Yaptırım listesine alınan kuruluşların İran Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan İran merkezli Informatics Services Corporation (ISC), BAE merkezli Advance Banking Solution Trading ve Freedom Star General firmaları ile Türkiye merkezli Ted Teknoloji Geliştirme Hizmetleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi oldukları kaydedildi.

Ted Teknoloji Geliştirme Hizmetleri Sanayi'nin, ISC'nin Türkiye'deki temsilcisi olduğu ve paravan firmaların iş birliğiyle ABD mallarını ve teknolojisini satın aldığı bildirildi.

Bakanlığın açıklamasında, "Bugün Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ve Hizbullah'a mali destek sağlamadaki rolü nedeniyle İran Merkez Bankası dahil 20'den fazla ABD şirketinden İran'daki müşterilere yasadışı mal ve teknoloji ihracatını kolaylaştırmaktan sorumlu bir tedarik ağına yaptırım uygulama kararı aldı" denildi. Açıklamada, uluslararası ağın İran'ın balistik füze ve insansız hava aracı programlarını desteklediği belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı'nın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson da, "İran Merkez Bankası, Ortadoğu'yu daha da istikrarsızlaştırmayı amaçlayan iki kilit aktör olan İslam Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ve Hizbullah'a mali destek sağlanmasında kritik bir rol oynamıştır" dedi.

ABD, daha önce de Türkiye’deki kişi ve kurumlara İran, Hamas, Rusya ve Lübnan Hizbullahı'na destek gerekçesiyle çeşitli yaptırımlar uygulamıştı.