CiddiGazete- Ons altın, geçtiğimiz haftadan bu yana 56 dolar değer kazanarak gün içerisinde 2225 dolar seviyesini aştı ve tarihi rekora göz kırptı. Bu durum altın sahipleri tarafından sevinçle karşılanırken, yaşanan yükseliş hareketlerinin ne kadar süreceği ya da kısa vadede bir düşüş hareketinin yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu.

Kapalıçarşı piyasalarının nabzını tutan ve Türkiye'de altın denilince ilk akla gelen isimler arasında yer alan İslam Memiş, yaşanan yükseliş hareketinin "sahte" olduğuna dikkat çekerek, çok yakında ons altında büyük düşüşlerin meydana geleceğini belirtti. Memiş, yaklaşık 100 dolara yakın bir düşüş yaşanacağını işaret ettiği paritedeki çalkantıların, gram altın fiyatlarına 200 TL kadar bir etki yaratabileceğini açıkladı ve şu uyarılarda bulundu:

"ONS ALTIN 100 DOLAR BİRDEN DÜŞECEK"

Beklentimizde bir değişiklik yok. Ons altın için 2125 dolar beklentim devam ediyor. Peki altın neden bu kadar hızlı yükseldi? Dolar endeksinin artmasına karşın emtia fiyatlarında bir yükseliş yaşanıyor çünkü alım var. Merkez bankalarının bir talebi var. İkincisi jeopolitik risk nedeniyle piyasalar tarafından bir fiyatlama var. Şu anda 2215 dolara yaklaşan ons altında çok büyük satışlar bekliyorum.

Kurttepeli hayatını kaybetti Kurttepeli hayatını kaybetti

2115 dolara ilişkin öngörümde hiçbir değişiklik yok. 2090 dolar seviyesi ihlal edildi, 2125 dolar seviyesi ihlal edildi. Vize almadan buraların kırılması sağlıksızdır, fake yükseliştir. Ons tarafında fiyatlar geri gelecektir.

ONSDA YAŞANAN DÜŞÜŞ GRAM ALTIN FİYATLARINI VURACAK

Ons altındaki yükselişler geçen hafta başladı ve tam 56 dolar yükseldi. Bir haftalık süreç içerisinde ons altın 56 dolar yukarı çıktı. Xauusd paritesi tarafında 56 dolarlık bir yükselişin karşılığında, gram altının en az 100 TL değer kazanması lazımdı ama olmadı. Şu anda gram altın fiyatı 2395 ile 2405 lira aralığında. Şu anda 2500 lirayı geçmiş bir gram altın olması lazımdı.

Peki neden artmadı? Çünkü size uyardığım gibi, pazartesi gününden itibaren altın fiyatlarında özellikle işçilik geri çekildiği için gram altında normalleşme başladı. Herkes agresif bir yükseliş beklerken gram altın geriledi. Bu gerilemeyle birlikte özellikle uyarılarda bulundum. Bu yükselişler kalıcı değil, tekrar yön yukarı olacak ve 2395-2400 TL altındaki fiyatlar alım fırsatıdır. Kademeli şekilde al, sepetine koy ve sırtını yaslayıp tatile çık. Kafan rahat olsun, düşenleri topla.

"GRAM ALTIN YIL SONUNDA 3000 LİRAYI GEÇECEK"

Şimdi siz sepetinizi doldurun, kafanız rahat olsun çünkü bu fiyatlar bir daha gelmez. Yıl sonunda 3000 ve 3500 lira seviyeleriyle ilgili beklentimiz devam ediyor. Cumartesi günü verdiğim mesajları biliyorsunuz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dün bir bildiri yayımlandı. Denildi ki, biz 2023 yılının yaz aylarında altın ithalatını dengelemek için bir kota uygulaması getirmiştik ve ithalatı yasaklamıştık. Dolayısıyla bu ithalatı dengelemek için yaptığımız çalışmalar sonucunda, ithalat yasağının ardından içerde altın fiyatının yükselişinden kaynaklı çeşitli sorunlar bize bildirildi, altına ulaşılamadığına dair problemleri gördük. Biz de kamu olarak, iki tane kamu bankası üzerinden yetkilendirilmiş kuyumculara fiziki altın vermek üzere bir genelge yayınladık ve 1 Nisan tarihi itibarıyla kuyumcular ne kadar altın ihtiyacı varsa bize bildirecekler, 3 gün içerisinde de talep ettikleri altınları alabilecekler.

"MERKEZ BANKASI UCUZDAN ALTIN SATMAYACAK"

Güzel bir haber, eyvallah. Peki sorun çözüldü mü? Hayır. Sorunun çözülmesi için ithalat yasağının tamamen kalkması lazım. Burada en önemli soru ise, banka hangi kurdan kuyumcuya altın verecek? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge kuru üzerinden mi satış yapılacak.

Banka makas aralıklarını biliyorsunuz, zaman zaman 100 liraya kadar çıkabiliyor. Eğer böyle bir şey olursa, ucuza altın alma modelini tekrar unutabilirsiniz. Kişisel tahminimi paylaşayım sizinle, devlet piyasadan alacak ve Merkez Bankası'ndan karşıladığı borçla bir şekilde bu altınları temin edecek. TCMB'nin size gösterdiği 2350 TL seviyesindeki altını, kuyumcuya verecek mi? Hayır, veremez. Piyasa diyor ki, rafineler ve kuyumcular. Ben senden ucuz altın istemiyorum, yeter ki altın ver diyorlar.