CiddiGazete- Ankara'nın Çamlıdere İlçesi Belediye Başkanı AKP'li Hazım Caner Can, AKP iktidarının yaptığı onlarca HES projesini görmezden gelip, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Gerede Tüneli çıkışına kuracağı HES'e “doğaya zarar vereceği” iddiasıyla karşı çıktı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’nin devamı olarak “Eşik HES" projesi yapacak.

Eşik Regülatörü ve HES Projesi, Ankara’ya içme suyu sağlamak amacıyla Gerede’den Çamlıdere Barajı membaına su ileten tünelin çıkışına yapılacak bir regülatör, su alma yapısı, çökeltim havuzu, iletim kanalı, yükleme havuzu, cebri boru ve santral binasından oluşuyor.

ASKİ'nin kurup işleteceği 20 MW kapasiteli eşik regülatörü ve hidroelektrik santralinin iki yılda tamamlanması ve işletme süresinin de inşaat süresinden sonra 50 yıl olması öngörülüyor.

AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI: BİZE BİLGİ VERİLMEDİ

AKP’li Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can, Büyükşehir'in kuracağı HES'e karşı çıkarak şöyle dedi:

"Çamlıdere Barajı'nın çıkış noktasında HES projesine Çamlıdere Belediyesi olarak 'Hayır' diyoruz... Belediyemize her hangi bir bilgi verilmeden oldu bittiye getirilmek istenen HES projesinin iptali ile ilgili gerekli itiraz ve çalışmalara tarafından başlanılmıştır.

Gücümüzü Çamlıdereli hemşerilerimizden alıyoruz ve bu haklı mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayacaklarına inanıyorum."

CHP İL BAŞKANINDAN CEVAP

Can’ın iddialarına CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı cevap verdi. Projenin bir dere üzerine kurulmayacağını ve doğal yaşamı tahrip etmeyeceğini belirten Akıllı, “Gerede'den gelen içme suyunun cazibesiyle çalışacak olan kapalı devre santralle elektrik üretilerek tasarruf sağlanacaktır” dedi.

Akıllı, Can’ın telefonla Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni arayarak proje hakkında bilgi edinebileceğini kaydederek, şunları söyledi:

“Büyükşehir Meclis’nde yaklaşık bir yıl önce gündem olmuş ve yapımını üstlenen şirketin sermayesi sırf bu proje için ‘oy birliği’ ile artırılmıştır. Halkımız; Artvin'de, Kaz Dağlarında, Fırtına Vadisi'nde ve daha bir çok yerde yıllardan beri yapılan doğa katliamlarının aktörlerinin, ürettikleri yalanlarla CHP belediyelerini karalama çabalarına itibar etmeyecektir.”