CiddiGazete- Diyanet İşleri Başkanlığı, bu 10 Kasım'da da Atatürk'ü yok saydı. Diyanet'in dün Türkiye'deki tüm camilerde okuttuğu cuma hutbesinde Atatürk'ten hiç söz edilmedi.

Oysa aynı Diyanet, Ali Bardakoğlu'nun başkanlığı döneminde 2003'ten 2010'a kadar önemli günlerdeki cuma hutbelerinde Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü her zaman andı ve rahmet diledi.

GÖRMEZ KALDIRDI

11 Kasım 2010'da göreve gelen Mehmet Görmez dönemindeki hutbelerde Atatürk ismi anılmamaya başlandı. Görmez, 2017'de görevden ayrılana kadar yayınladığı hutbelerde Atatürk'e hiç yer vermedi.

Devlete zırhlı Mercedes aldıran ve tartışma yaratan Görmez görevden ayrılınca 2017'de Ali Erbaş Diyanet İşleri Başkanlığına atandı ve aynı tavrı sürdürdü. Bu yıl Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatı olan 10 Kasım tarihi Cuma gününe denk geldi. "Azim ve gayret sahibi bir mümin olabilmek" başlıklı hutbede yine Atatürk'ten bahsedilmedi ve "İlmin, irfanın ve bilimin ışığında çalışmalarımıza hız verelim" denildi.

10 Kasım öncesi Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, Diyanet'e çağrı yapmış; "Bu sefer de hutbede Atatürk'ü anmazsanız bu bardağı taşıracak son damla olacak. Milletçe istifa etmeniz için ne gerekiyorsa yapacağız" demişti.

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer ise TBMM'ye önerge vermiş ve "Mursi'ye gıyabi cenaze namazı kılanlar, Suudi Kralı için matem tutanlar, ülkemizin kurucusunun adını ağızlarına almaktan imtina ediyor. Kör inatlaşmadan vazgeçin" ifadelerini kullanmıştı.

TEPKİLERE RAĞMEN

Diyanet bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi yayınlanan hutbesinde Ramazan Bayramı'nı konu etti. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde yayınlanan hutbesinde ve Atatürk'ü anma gününde Atatürk'e yer vermedi. 30 Ağustos Zafer Bayramı haftası hutbesinde de Büyük Taarruz anılmış, ancak zaferin mimarı Atatürk'ten bahsedilmemişti. Bu yıl 29 Ekim'de Cumhuriyetin 100. Yılı kutlanırken, Diyanet'in hutbesinde yine Atatürk yer almadı.

bardakoğlu 1111

Ali Bardakoğlu dönemindeki hutbelerde Atatürk daima anıldı.

Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı Ali Bardakoğlu'nun yaptığı yıllarda milli bayramlara yakın günlerdeki hutbelerde hep yer aldı. Örneğin, 18 Mart Çanakkale Zaferi haftasına denk gelen 14 Mart 2008 tarihli hutbeye şu ifadeler yazıldı:

Danıştay'ta başkanlık seçimi yapıldı Danıştay'ta başkanlık seçimi yapıldı

"Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü münasebetiyle vatan ve mukaddesat uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi, gazilerimizi, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz" denildi.

Aynı Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümündeki hutbesinde ise zaferin mimarlarından Mustafa Kemal Atatürk'e hiç değinmedi.