CiddiGazete- BirGün yazarı Ozan Gündoğdu bugünkü "Starbucks mücahitlerinin bilmediği boykot" başlıklı yazısında Starbucks'ın protesto edilmesine değindi.

"Gençler haklı olarak soruyor, Starbucks'ı neden boykot ediyoruz? Söz konusu şirketin menşei ABD. İsrail'e vergi bile vermiyor, İsrail'de şubesi bile yok, İsrail'e açıktan destek açıklaması yapmamış" diyen Gündoğdu şunları kaydetti:

Buna karşın, Filistinliler (evet, Filistinliler) sadece son 2 aydır değil, 18 yıldır (evet, 18 yıldır) aktif bir boykot örgütlüyorlar. 2005 yılında Filistin diasporasını oluşturan 170 sivil toplum örgütü, sendika, dernek, vakıf bir araya gelerek BDS Hareketi'ni kurdu. BDS'in açılımı Boykott, Divestment ve Sanctions... Türkçe ifadesiyle, boykot, tasfiye ve yaptırımlar...

BDS Hareketi diyor ki, "Maksimum etki için stratejik olarak nispeten daha az sayıda şirket ve ürüne odaklanmalıyız."

Bu haliyle, Filistin diasporası, kendi boykotlarına "Hedefli boykot" adını veriyor ve adı üzerinde, hedefe yani İsrail'in doğrudan suç ortaklarına odaklanıyorlar.

Dolayısıyla hedeflerinde Yahudi sermayeli tüm şirketler yok, israil’in savaş suçlarında işbirliği yapan tüm şirketler var. Bu haliyle boykot edilen şirketin Yahudi sermayeli olup olmaması da önemli değil. Böylece amaçları, İsrail’in savaş suçlarında ortaklık kuran şirketleri tüketimden gelen güçleriyle yıldırmak. Peki başarıyorlar mı? Evet!

Peki BDS Hareketi'nin aktif boykot listesinde hangi şirket yok? Evet, Starbucks mücahitlerinin haberi olmasa da Filistin diasporasının kurduğu BDS Hareketi’nin aktif boykot listesinde Starbucks yok. Peki neler var?

Hewlett Packard Inc. Daha bilinen adıyla HP var mesela... Bilgisayar firması... HP, İsrail ordusunun bilgisayar donanımlarını sağlıyor, Filistin halkının gözetim altında tutulmasına neden olan yazılımları üretiyor.

Emekli maaşına oyun iddiası Emekli maaşına oyun iddiası

Boykot edilen bir diğer şirket ABD Merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi RE/MAX. Neden boykot listesinde? Çünkü Filistin'in işgal edilen toprakları üzerine inşa edilen yasadışı İsrail mülklerini pazarlıyor.

Bir diğer şirket Siemens. Boykot ediliyor çünkü bu şirket, İsrail'in yasadışı yerleşimlerini de içeren elektrik şebekesini Avrupa'ya bağlayan EuroAsia Interconnector projesinin inşasını üstlendi.

PUMA BOYKOTU

Ve boykot listesinin en başındaki şirket; Puma... Tüm dünya gibi İsrail'de de futbol kamuoyu oluşturmak için son derece önemli bir sektör. İsrail de futbolu, işgali meşrulaştırmak için kullanıyor. Yasadışı yerleşimcilerin kurduğu futbol kulüpleri İsrail Ligi'ne taşınıyor ve böylece işgal altındaki topraklar futbol aracılığıyla meşrulaştırılmış oluyor. İşte İsrail Ligi’nin ve İsrail Milli Takımı'nın sponsoru Puma’ydı. "Puma"ydı diyorum çünkü BDS Hareketi'nin boykotu başarıya ulaştı ve şirket, 12 Aralık'ta İsrail ile anlaşmalarını askıya aldıklarını duyurdu. Bakalım İsrail Milli Takımı, gelecek yıl formalarını hangi markadan alacak? Puma'nın başına gelenler ortadayken, bu ihaleye ortak olmak isteyen şirketler bir daha düşünmek zorunda.

Fakat tüm bu gelişmelerden Türkiye'deki "Starbucks Mücahitleri"nin haberi yok. Onlar, ne Puma'nın, ne HP'nin, ne Siemens'in ne RE/MAX'ın boykot edildiğinin farkında bile değiller. Neredeyse kimsenin boykot etmediği Starbucks'a takmış durumdalar."