CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyarette bulunmak üzere Ukrayna'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ankara Vali Yardımcısı Abdullah Dölek ile diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik ediyor.

SAVAŞTAN SONRA İLK ZİYARET

Savaştan sonra ilk kez Ukrayna’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lviv’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya gelecek.

İki lider arasındaki görüşmede, tahıl koridorunun işlerliğinin arttırılması, savaşın diplomatik yollarla çözümü için atılacak adımlar ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınacak.

ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK

NTV’nin aktardığına göre, Erdoğan'ın ziyareti sırasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Ukrayna'da olacak. Bu kapsamda Erdoğan, Zelenski ve Guterres‘in de katılımıyla üçlü bir zirve gerçekleştirilmesi de öngörülüyor.

Görüşmede ele alınması beklenen konular arasında Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına Türkiye’nin aracılık etmesi de yer alıyor.

ALTERNATİF YOLLAR KULLANILACAK

Savaş öncesinde Ukrayna’da olan ve orada kalan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki adet A440M uçağının Türkiye’ye dönmesi de masadaki konular arasında.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'yı son olarak 3 Şubat 2022'de yani Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan 17 gün önce ziyaret etmişti.
Savaş nedeniyle Ukrayna hava sahası kapalı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler alternatif yollarla Lviv’e ulaşacak.