CiddiGazete- Gerçek zamanlı istatistikler sağlayan bir referans web sitesi olan Worldometer verilerine göre, bugün (12 Temmuz) itibarıyla coronavirüs vaka sayısı 187 milyon 681 bin 587’ye, vefat sayısı ise 4 milyon 50 bin 192’ye ulaştı.

Aşılama çalışmaları her ülkede farklı hızda da olsa sürüyor ancak her virüs gibi Covid-19’un da zaman içinde değişim geçirmesi endişeleri beraberinde getiriyor.

Bilim insanları, Covid-19'un mutasyonlarının virüsün ne kadar kolay yayıldığını, hastalık tablosunu, aşıların bağışıklık sağlama düzeyini, teşhis, tedavi ve koruma tedbirlerinin başarısını etkilediğine işaret ediyor.

FDA VE CDC AÇIKLAMASI

Mutasyon ve aşı ilişkisi, “Üçüncü doz gerekli mi” sorusunu gündeme getirirken Pfizer-BioNTech üçüncü doz hatırlatma aşısı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Ancak FDA ve CDC başvuru kararı öncesinde yaptığı ortak açıklamada, iki doz olarak tamamen aşılanmış kişilerin ağır hastalık ve ölüm riskine karşı korunduğu, bunun ülkede yayılan varyantlara karşı da geçerli olduğu, bu aşamada üçüncü doz olarak bir hatırlatma aşısına gerek olmadığı belirtildi. “Eğer bilim böyle bir aşılamaya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse buna karşı hazırlıklıyız” ifadesiyle açık kapı da bırakıldı.

DR. ANTHONY FAUCİ’NİN AÇIKLAMASI

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Direktörü ve Ocak 2020'den bu yana ABD’deki Covid-19 pandemisine müdahale eden Beyaz Saray Coronavirüs Görev Gücü’nün önde gelen üyelerinde biri olan Dr. Anthony Fauci, CNN’e yaptığı açıklamada, “İki doz aşı olanların Covid-19 aşısı olmasına gerek yok. Fakat gelecekte bu seçenek halen açık olacak. Biz burada üçüncü doz aşıya gerek kalmadığını söylemiyoruz. Gerçek zamanlı olarak bütün gelişmeleri takip ederek bir destek doz aşıya ihtiyacımız olup olmadığını görmek istiyoruz. Fakat hem FDA hem de CDC’nin verileri bu aşıya şu anda ihtiyacımız olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’DEN ŞARTLI ONAY

Öte yandan İsrail yönetimi, daha önce iki doz Pfizer/BioNTech aşısı olan bazı bireylerin üçüncü doz aşı olmasına onay verdi.

Delta varyantının hızla yayıldığı ülkede yetkililer, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylere üçüncü doz aşı yapılmasına izin verildiğini açıkladı.

İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, “Bu karar hemen yürürlüğe girecek. İki doz Pfizer/BioNTech aşısı olup bağışıklığı zayıf olanlar üçüncü doz aşı olacak” dedi.

Horowitz, geri kalan kişilerin 3. doz aşı olup olmayacakları konusunda ise, “Halen bu konuda net bir karara varmadık ve konuyu inceliyoruz” ifadelerini kullandı.

DSÖ’NÜN VARYANT TANIMLAMALARI

Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un bugüne dek ortaya çıkan mutasyonları içinde 4'ünü "endişe verici", 8'ini "izlenmesi gereken" varyant olarak tanımladı.

"Endişe Verici Varyant" olarak belirlenen 4 varyanta Alfa, Beta, Gamma ve Delta; "İzlenmesi Gereken Varyant" olarak kategorize edilen 8 varyanta ise Epsilon (2 varyant), Zeta, Eta, Teta, Iota, Kappa ve Lambda adları verildi.