CiddiGazete- ABD Başkanı Joe Biden, başkanlığının 100. gününde Kongre'de yaptığı konuşmada istihdam, eğitim ve sosyal hizmetler için 4 trilyon dolarlık bir paket açıkladı. Analistlere göre bu, 1960'lardan beri ABD'de sosyal hizmetlere yapılan en büyük yatırım olacak.

Biden, "Bu Amerika'nın kendine yapacağı ve her nesilde ancak bir kere görülebilecek büyüklükte bir yatırım" ifadelerini kullandı ancak bu paket ancak Kongre’den onay alırsa uygulanabilecek.

Cumhuriyetçi Parti söz konusu pakete kamu harcamalarını, dolayısıyla da vergileri artıracağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Demokrat Parti Kongre'de hem Temsilciler Meclisi'nde hem Senato'da çoğunluğa sahip. Fakat Senato'daki çoğunluğu tek bir sandalyeden oluşuyor. Parti içinde bu planın büyüklüğü konusunda fikir ayrılıkları var.

PLANDA NELER VAR?

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Biden'ın açıkladığı iki plan bulunuyor. Bunlardan biri Amerikan İstihdam Planı, diğeri ise Amerikan Aile Planı. Biden bu planların kurumlar vergisi ve en zenginlere uygulanan vergilerdeki artışla karşılanacağını belirterek, "ABD'deki şirketlerin ve en zengin yüzde 1'in, paylarına düşeni ödeme vakti geldi” dedi.

İstihdam planının mavi yakalıların ABD'yi yeniden inşa planı olduğunu belirten Biden, bunun yüksek hızlı internet, köprü ve yol gibi bağlantıları artıracağını söyledi.

Biden, bu süreçte iklim değişikliğine karşı mücadeleyi rehber edineceklerini ifade ederek, "İklim değişikliğini düşününce aklıma istihdam geliyor. Amerikan işçilerinin elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyaya liderlik etmemesi için hiçbir neden yok" diye konuştu.

1,8 trilyon dolarlık Amerikan Aile Planı'nın ise çocuklara odaklanacağı açıklandı.

Planda 3-4 yaşındaki tüm çocuklara ücretsiz kreş, ücretli izin, hastalık izni, sağlık sigortası sübvansiyonu, ücretsiz kolej eğitimi ve pandemi nedeniyle getirilen vergi istisnasının uzaltılması yer alıyor.

Biden iki ay önce de Amerikan Kurtarma Pmanı adında 1,9 trilyon dolarlık bir paketle çoğu ABD vatandaşına çek ile para dağıtmıştı.

Biden bu planların dış politikadan bağımsız olmadığını, ABD'nin Çin ile 21. yüzyılın kazananı olmak için yarıştığını söyledi.