İşgal altındaki Doğu Türkistan'da baskı, zulüm ve işkenceler can alırken, son acı haber, Türk dünyasının gür sesi Abdurehim Heyit'ten geldi.

Türkiye onu, "Karşılaşınca", "Atalar" ve "Uçraşkanda" adlı şarkılarıyla tanıdı. Bu şarkılar yüzünden Çin yönetimi tarafından sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan Abdurehim Heyit, tutuklu bulunduğu cezaevinde ağır işkencelere maruz kaldı.

Abdurehim Heyit'ten acı haber bugün geldi. Bir süredir sadece oğlunun ziyaretine izin veren Çin yönetimi, Heyit'in öldüğünü duyurdu. Cezaevlerindeki akıl almaz işkencelere iki yıl dayanabilen Abdurrehim Heyit'in ölüm haberi Türkiye'ye bugün ulaştı.

NİSAN 2017'DE TUTUKLANDI

Uygur Türk'ü Şair Tahir Hamut, Heyit’in tutuklanması sürecini Urumçi’deki Sincan Şarkı ve Dans Topluluğu yetkililerinden duyduğunu belirterek şöyle anlattı:

Polis Heyit’i tutuklamadan önce birkaç kez onu evinde ziyaret etmiş. Polis onun okuduğu ve yorumladığı Atı’lar(Ata’lar) adlı şarkıyı niçin bestelediğini ve ne sebeple yorumladığını sormuş. Ayrıca bu şarkının söz yazarının kim olduğu ve niçin yazdığı hakkında da sorgulamış. Daha sonra bu şarkının sözlerini yazan şair Abdurehim Abdullah da tutuklanmış. Heyit’in yorumladığı şarkının sözlerinde geçen “savaşın şehitleri - jenglerde shehit” ifadesi hakkında özellikle durdukları ve bu cümle üzerinde çok hassas davrandıkları söyleniyor. Aslında, o şarkının ana mesajı geçmişte savaşlarda şehit olan atalarımızı ve bu savaşların kurbanlarını hatırlamak ve gençlerin bu günlerde parti yapmalarını (eğlence düzenelemelerini) eleştirmekti. Bu sözlerin aşırılık veya cihad ile bağlantılı olduğu için tutuklandığı yolunda söylentiler var.

Çin polisleri muhtemelen "Ata’lar - atilar” şarkısı ile cihad arasında kendince bir bağ kurmak istemiş.

ABDUREHİM HEYİT'İN ŞARKILARI

Abdurehim Heyit’in bestelediği ve yorumladığı şarkıların çoğu Uygur Türkleri'nin geçmiş tarihini ve kültürünü yansıtıyor ve bunları çok güçlü bir şekilde yorumlayarak söylüyordu. Özellikle kendisinin aynı zamanda adaşı da olan Uygur Türk'ü ünlü şair ve yazarı Abdurehim Otkur'un “uchrashqanda - Karşılaşınca” (When We Met We) gibi şiiri  başta diğer bir çok saygın Uygur Türk'ü şairlerinin lirik ve ironik şiirlerini modern müzik tarzı ile besteleyip yorumluyordu. Bu metin ve şiirleri yorumlayarak, Uygur Türkleri'nin geçmişini ve tarihini onların gönlünde, hayalinde ve kalbinde canlandırıyordu.

Öte yanda Çin yönetimi halen Senuber Tursun, Ablikim Kelkün, Muhtar Buğra adlı sanatçıları da cezaevinde tutuyor.

KAYNAK: iyigunler.net