CiddiGazete- Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyon devam ediyor.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’den İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Rus gemilerine kapatılmasını talep etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı NTV canlı yayınında, Ukrayna'nın Türkiye'den Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin talebi hakkındaki soruya, "Türkiye, her zaman uluslararası hukuktan yana olmuştur ve taraf olduğu anlaşmalara uymuştur” cevabını verdi.

Çavuşoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Montrö Anlaşması'nın hükümleri gayet açık ve net. Türkiye, bir savaşın içindeyse buradan tüm geçişler tamamen Türkiye'nin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye, bir savaşın tarafı değilse ve savaşan taraflar varsa 19. madde gayet sarih bir şekilde söylüyor. Bu savaşan ülkelerin gemilerine boğazdan geçişi kapatma yetkisi veriyor Türkiye'ye ama yine 19. madde bir istisna tanıyor. Bu, sadece Rusya için değil, tüm kıyıdaş ülkeler için geçerli. Ukrayna için de geçerli. Eğer bir gemi kendi üssüne dönmek için talepte bulunuyorsa 19. madde burada bir istisna tanıyor. Tabii burada kendi üssüne dönmüş olması gerekiyor. Yani denizden, boğazdan geçip başka bir üsse değil. Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesinde düzenleme var, istisna nerede tanınıyor açıkça söylenir. Biz her zaman olduğu gibi burada Montrö Anlaşması'nı tamamen uygulayacağız."

SOSYAL MEDYA MESAJLARI

Öte yandan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, "Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyunu etkisiz hale getirdiği" görüntüleri yayınladı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabında ayrıca, Ankara’daki Rusya karşıtı gösterilere de yer verildi.

“Ankara-Kyiv omuz omuza” ve “Rusya'nın saldırganlığına karşı ve Ukrayna'ya destek amacıyla Ankara'daki Atatürk Anıtı yakınında bir protesto eylemi başladı. Türkiye'deki Ukraynalılar #StandWithUkraine ve saldırgana çağrı #StopRussianAggresion” mesajları paylaşıldı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabında ayrıca Türk Kızılayı’nın Ukrayna halkına destek olmak amacıyla insani yardım malzemelerinden oluşan yardım konvoylarından ilkinin yola çıkmasına ilişkin tivit de alıntılanarak, “İnsani yardımınız için teşekkür ederiz. Bu zor zamanda yalnız olmadığımızı hissediyoruz!” mesajına yer verildi.