CiddiGazete- Tüm dünyada etkisini sürdüren coronavirüs (Covid-19) salgını, eğitim sektörüne büyük darbe vurdu. Yüz yüze eğitimden kısa sürede yapılan düzenlemelerle online eğitime geçiş, Türkiye’deki özel okulların 1 milyon 376 bin 609 olan öğrenci sayısının 1 milyon 71 bin 476’ya düşmesine neden oldu. Bu süreçte oluşan maddi kaybın 10 milyar lirayı aştığı bildiriliyor.

EN BÜYÜK KAYIP ANAOKULLARINDA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre, salgın sürecinde en büyük kaybı öğrenci sayısı 216 bin 500 olan anaokulları yaşadı. Yeni dönemde anaokullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı yüzde 58 azalarak, 90 bin 517’ye düştü.

Tüm özel okullarda 2019-2020 eğitim öğretim yılında yüzde 49,66 olan doluluk oranı ise yüzde 42,66’ya geriledi.

‘KÜÇÜKLERİN AYAKTA DURMASI İMKANSIZ’

Dünya gazetesinden Çiğdem Yücesoy Subaşı’nın haberine göre, toplam 11 bin 995 özel okuldan 528’i kapanırken, 220 bin 746 olan personel sayısı da 193 bin 474’e düştü. Neredeyse bir yıldır yüz yüze eğitim veremeyen okulların yüksek kira, personel maaşı ve sabit giderleri karşılayamaz hale geldiğini söyleyen Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “Güçlü sermayeye sahip olanlar bu sıkıntılı döneme dayanabiliyor. Ancak küçüklerin ayakta durması imkansız” dedi.

‘ÖĞRENCİSİYLE DEVREN KOLEJ’

İnternet üzerinden gayrimenkul satışı yapan en büyük portallardan Sahibinden.com’da ‘öğrencisiyle devren kolej’ başlıklarıyla okullar satılıyor.

Bağcılar’da MEB ruhsatlı ortaokul ve bir mesleki teknik liseden oluşan toplam 350 kontenjanlı kampüs 3 buçuk milyon liraya satışta. Kütüphanesi, gösteri ve sinema salonu, laboratuvarları, 18 derslikli okulun halen 150 öğrencisi var.

Meslek lisesinin devlet tarafından sağlanan teşvik kapsamında olduğunu söyleyen gayrimenkul danışmanı, “Öğrenci başına yıllık 6 bin 800 lira teşvik ödemesiyle fırsat bir yatırım” diyor.

BAHÇEŞEHİR-BAŞAKŞEHİR-ARNAVUTKÖY HATTI

Portföyünde satılık bir okulun daha olduğunu söyleyen emlak danışmanı, Bahçeşehir’de bulunan eğitim tesisinin mülküyle birlikte satışta olduğunu belirtti. Devredenler arasında en pahalı tabela 12 milyon lira ile yine aynı bölgedeki Arnavutköy’de bir okula ait.

Satılık okulların ağırlığı Bahçeşehir, Başakşehir, Arnavutköy hattında yer alıyor.

Bahçeşehir’de 5 bin metrekare kapalı alana sahip, yarı olimpik yüzme havuzlu, 40 derslikli, 729 öğrenci kontenjanı olan bir başka kolej de satılıklar arasında.

‘OKULU KAPATMAK ZORUNDA KALDIK’

İstanbul Akademi Koleji Kurucusu Hüseyin Hazine, 3 milyon 250 bin TL’ye okulu satışa çıkardıklarını ifade etti.

Artan maliyetlerle birlikte ağırlaşan kira yükü nedeniyle eğitime devam edemediklerini belirten Hazine, “Geçen yıl online kanal üzerinden eğitim öğretim yılını tamamladık. Yeni eğitim öğretim dönemi için kayıt almayarak okulu kapatmak zorunda kaldık” dedi.

Aylık 150 bin TL kira gideriyle birlikte 800 bini bulan aylık sabit gideri karşılamakta zorlandıklarını sözlerine ekleyen Hazine, “Kontenjanımız 729 ancak öğrenci sayımız 300’dü. Pandemi koşullarının yanı sıra çevremizde bulunan marka okullarla zorlu bir rekabetin içindeydik. Beş yıl sonunda okulu satarak tamamen bu sektörden çıkma kararı aldık” diye konuştu.

ORTAKLAR ARASINDA FİKİR AYRIMI

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, son yıllarda eğitim sektörüne çok sayıda yatırımcının katıldığını belirterek, “Kârlı ve kazançlı bir yatırım olarak görüldü ve farklı alanlardan sektöre yeni oyuncu katıldı” dedi.

Yeni yatırımcılar henüz okul kültürünü oluşturamadan hem rekabet hem de Covid-19’un zorlu koşullarıyla karşılaşmış oldu. Ortaklık yoluyla sektöre giriş yapan yatırımcılar beklediğini bulamayınca hisselerini satmayı gündemine aldı.

İstanbul Ataşehir’de faaliyet gösteren bir lisenin verdiği ilanı araştırınca tam da bu şekilde bir satış karşımıza çıktı.
800 bin liraya satılık olan lisede ortakların yollarını ayırma kararı aldıklarını ifade eden bir yetkili, hisse satışı yapacaklarını belirtti.

‘FARKLI BİR YATIRIM’ İÇİN SATIŞ

İstanbul’un Maltepe ilçesinde 300’den fazla kontenjanı bulunan bir özel ortaokul da sahibi tarafından farklı bir yatırıma girmek üzere satışa çıkarıldı. Alacak kişinin 100 öğrenci kaydıyla okulun tüm masraflarını karşılayabileceği belirtilen ilanda, ayrıca dönemi zararsız kapatacak bir ciro elde edileceği de vurgulandı. Merkezi konum, uygun kira ile “öğrencili acil satılık” başlığıyla satışta.

İSTANBUL DIŞINDA DA SATIŞ VAR

İlanlar sadece İstanbul ile sınırlı değil. İstanbul dışında da ilanlar göze çarpıyor. Kayseri’de faal durumda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisesi ile tüm kampüs satılıklar listesinde. Merkezi bir konumda olan kampüs öğrencisi ve tüm kademeleriyle 4 milyon TL satış fiyatına sahip.

İzmir’de 750 bin lira ile devredilen butik bir kolej de halen faal olarak hizmet veriyor. Satışı üstlenen ExperX Gayrimenkul Danışmanlığı’ndan İbrahim Durak, “Okul tüm eşyaları, ruhsatları ve öğrencileriyle devredilecek. Konumu iyi bir yerde ve kirası bölgeye göre cazip bir fiyatta” dedi.
Bu dönemde eğitim tesisi satışının ağırlık kazandığını söyleyen Durak, “Birçoğu yüzde 60’a varan öğrenci kaybı yaşadı. Buna karşılık kira bedelleri ve personel giderlerini ödemeye devam ettiler. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu maliyetleri karşılama gücü olmadı” dedi.

ANAOKULU VE KREŞLER

En yoğun satışın bulunduğu kademe ise anaokulu ve kreş. Sadece sahibinden.com’da bu alanda 81 adet ilan mevcut. Kimi faal olarak hizmet verirken kimisi de eğitimi durdurmuş olarak satışa çıkarılmış durumda.

Bu dönemde en büyük sıkıntının eğitimin bu kademesinde ortaya çıktığını söyleyen Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “Zorunlu eğitime tabi olmadığı için okul öncesine yönelik faaliyet gösteren kurumlar çok fazla öğrenci kaybetti. En büyük zararı bu kademede olanlar gördü” dedi.

ARAP YATIRIMCILARDAN İLGİ

Bahçeşehir, Başakşehir ve Arnavutköy bölgesinde olan satılık okullara en fazla talep Arap yatırımcılardan geliyor. Körfez vatandaşların Türkiye’de ağırlıklı olarak konut aldıklarını söyleyen Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Ticari gayrimenkuller kira getirisi düşük olduğu için tercih edilmiyor. Ancak eğitim kurumları kira çarpanında ticariler arasında en yüksek orana sahip olduğu için yatırımda öne çıkıyor” dedi.

ARAPÇA EĞİTİM VEREN OKULLAR

Eğitim kurumlarına olan ilginin bir nedeni de Körfez ülkeleri vatandaşlarının çocuklarını dil ve kültürlerine uygun okullar da okutmak istemesi.

Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) izin alarak faaliyet gösteren uluslararası özel eğitim kurumları arasına son yıllarda Arapça eğitim verenler de eklendi. Önümüzdeki dönemde bu okulların sayısında artış bekleniyor. Okulların satışını üstlenen gayrimenkul danışmanları potansiyel alıcılar arasında Arapların çoğunlukta olduğunu söylüyorlar.