CiddiGazete- İyi Parti, 27 Nisan Cumartesi günü olağanüstü genel kurulda yeni genel başkan seçecek.

Kurultay sadece üst kurul delegelerine, milletvekillerine ve İyi Partili belediye başkanlarına açık olacak. Kurultay salonuna misafir alınmayacak.

Genel başkanlık için Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın, Mehmet Tolga Akalın ve Günay Kodaz aday adayı olduklarını açıkladı.

Kesin adaylık için kurultay salonunda en az 65 üst kurul delegesinden imza alıp divan başkanlığına verilmesi gerekecek.

EN ZAYIF HALKA

Aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener Müsavat Dervişoğlu'nu desteklerken, Koray Aydın'a CHP'li belediyeler sahip çıktı. Mehmet Tolga Akalın ise parti tabanındaki Türk milliyetçilerini harekete geçirmek için düğmeye bastı. Günay Kodaz'ın ise en az 65 üst kurul delegesinden imza alabilmesi zor.

VEKİLLER NE YAPACAK?

İyi Parti, 14 Mayıs'ta TBMM'ye 43 milletvekili ile giriş yaptı. Geçen süreçte istifalar ve ihraçlarla sayı 37'ye düştü.

İyi Parti'nin 37 milletvekilinden 34'ü kendilerine vekillik yolunu açan Meral Akşener'in işaretiyle Müsavat Dervişoğlu'na destek açıklaması yaptı.

Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz Tolga Akalın'ı desteklerken, kurultay sürecinde sessiz kalan Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ile Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın tercihi Koray Aydın oldu.

CHP'li Bülent Tezcan zehirlendi CHP'li Bülent Tezcan zehirlendi

ASIL GÜMBÜRTÜ KURULTAY SONRASI

Cumartesi günü sandıktan Müsavat Dervişoğlu'nun çıkmaması halinde 28 milletvekilinin İyi Parti'den istifa edeceği, kalan 9 milletvekiliyle İyi Parti'nin gruptan düşeceği iddia edildi.

İyi Parti Genel Merkezi'ndeki kaynaklardan edinilen kulis bilgilerine göre seçilecek genel başkana göre tavır alacak olan milletvekilleri, olağan genel kurula kadar bağımsız kalacak.

Bir yıl sonra yapılacak olağan genel kurula kadar Meclis çalışmalarını "bağımsız" sürdürecek olan milletvekilleri, Meral Akşener'in genel başkanlığa dönmesi halinde tekrar İyi Parti rozeti takacak.

Kurultayda Koray Aydın seçilirse İyi Parti'yi 2028'de yapılacak seçim için CHP'li isimlere destek verecek formata taşıyacak.

Cumartesi günü ilk turda nitelikli çoğunlukla genel başkan çıkmazsa, ikinci turda Müsavat Dervişoğlu'nun Mehmet Tolga Akalın'a veya Tolga Akalın'ın ikinci tura kalması halinde Müsavat Dervişoğlu'na destek vereceği ve partiyi CHP'nin uydusu olmaktan kurtaracağı iddia edildi.