CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece, "Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu Meclis'e gönderdik" ifadeleriyle duyurduğu haber eğitim camiasında heyecan yarattı.

Başkanlığını Prof. Dr. Levent Eraslan'ın yaptığı SODİMER de yasa tasarısıyla ilgili değerlendirme yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

SODİMER Bilim Kurulu'nun konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

5 Ekim 1966'da Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin ILO / UNESCO Tavsiye Kararı ile öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmenlik mesleğine ilişkin uluslararası standartlar ele alınmış ve öğretmenlik mesleğinin profesyonel bir yapıda olması gerekliliğine vurgu yapılmıştı.

Bu bağlamda ilerleyen yıllarda ülkemiz birçok uluslararası anlaşmada öğretmenlik mesleğinin genel yapısına dönük vurguları kabul etmiştir. Ancak bugüne kadar en az 11 yasal metinde dağınık olan öğretmenlik mesleği düzenlemeleri bir yasal çerçeve içinde toplanmaktadır.

Birçok mesleğin kendine özel yasası var iken, (TSK personeli, mühendis, mimarlar, akademisyenler, avukatlar, hâkim ve savcılar) öğretmenlere özel bir yasal düzenlemenin bu kadar geç çıkartılması da ayrı bir tartışma konusudur.

Kamuoyunda bu düzenlemenin sadece ekonomik bağlamda ele alınması aslında analizlerin eksik olmasına neden olacaktır. Çünkü bu yasa ile önceden de denemesi yapılan kariyer basamakları düzenlemesi ile öğretmenlik kariyer mesleği olarak tanımlanarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştirilecektir. Ayrıca öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavı iptal edilecek. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulanması uygulamasına geçilecektir. Ayrıca öğretmenlik mesleğine giriş, istihdamı ve geliştirilmesine dönük önemli kararlar alınmıştır. Uzun bir süre gündemi meşgul eden 3600 katsayı birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergelerine yansıtılacaktır.

10 yılını doldurmuş öğretmenlere "uzman öğretmenlik" imkanı getirilmektedir. Eğitimlerini tamamlayan ve yapılan sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenler hem bir derece alacak, hem de maaşlarında 1000 lira artış olacaktır. Yüksek lisans yapmış öğretmenler ise sınavdan muaf tutulacak. 10 yıllık uzman öğretmenler, eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacak. Bu öğretmenlere ilave bir derece verilecek, maaşlarında da 2000 lira artışa gidilecek. Doktora yapmış öğretmenler ise bu sınavdan muaf tutulacak. Böylece öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkânı sunulurken, lisans üstü eğitim için de çok önemli teşvikler verilecek. Ayrıca sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımı da ortadan kaldırılıyor. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar, mazeret tayinleri başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olacaktır.

Yasal düzenlemede öğretmenlik mesleği ile ilgili tüm paydaşların başta öğretmen sendikaları, öğretmen yetiştiren kurumlar ve başta öğretmenlerin bizatihi kendileri olmak üzere görüş ve önerilerinin alınması süreci daha değerli kılabilirdi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile sadece öğretmenlerin değil; okul yöneticilerinin atanmaları, çalışma şartları, özlük hakları ve benzeri diğer hususları da düzenlenmiş olacak. Öğretmenlik mesleğinin sosyal statüsünün ve mesleki değerinin artırılması, mesleği çekici kılmak ve nesilleri yetiştiren değerli öğretmenlerin motivasyonlarının diri tutulması için de başta Millî Eğitim Bakanlığının ve diğer ilgili kurum ya da kuruluşların üzerlerine düşen görevi yapmaları beklenmektedir. Sadece 24 Kasımlarda değil, toplumsal niteliği artırmada en önemli meslek olan öğretmenliğin her daim önde tutulması gerekmektedir.