CiddiGazete- İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısını gerçekleştirdi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, Komisyon’un TİSK'in ev sahipliğinde yapılan üçüncü toplantısından önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Coronavirüs salgını nedeniyle zor günler yaşandığına dikkat çeken Akkol, "Böyle bir mutabakat uzun yıllardır görülmedi. Bu mutabakatı bu sene yapmak istiyoruz. Kamu destek versin, çalışanların da rızasıyla üçlü imza arayışındayız. Son yıllarda işveren kesimiyle, ondan önce işçi kesimiyle kamunun birlikte imzaladığı yıllar var. Bu yıl hep birlikte imzalamak istiyoruz” diye konuştu.

TİSK VE TÜRK-İŞ’İN RAKAMLARI

Toplantının ardından açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ise şunları söyledi:

“Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelerle rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş, ‘Ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim’ diyerek, ‘Bu rakam da 3 bin 900'ün altına düşmez’ diyor. Dördüncü toplantı karar toplantısı olacak ama biz devlet olarak üzerinde çalışmaya devam edeceğiz ve son toplantıda rakamı açıklayacağız.”

TÜİK RAKAM AÇIKLAMADI

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat toplantının ardından yaptığı açıklamada, “İşveren kesimi ile uzlaşmazlıklarımızı gideremedik” ifadelerini kullandı.

Irgat, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her sene yaptığı hesaplamaya ilişkin rakamı bu yıl açıklamadığını, Komisyon Başkanı Önder’in Hacettepe Üniversitesi hesaplamalarına dayanan rakamları açıkladığını duyurdu.

ÜÇ KONUDA MUTABAKAT

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise şöyle konuştu:

“Üç konuda mutabakata vardık TÜRK-İŞ ve TİSK olarak:

Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi, yani yüzde 14'ün yüzde 9 olarak düzenlenmesi.

İkinci mutabakatımız, yine ilk günden itibaren dile getirdiğimiz birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi konusunda da mutabakatımız var.

5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde ilk yıllarda uygulandığı gibi yüzde 6 olarak uygulanması, toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması konusunda mutabakatımız var.”