CiddiGazete- Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, “AVM’lerdeki çalışma koşulları, sosyal ortam ve insan hareketlililği, koronavirüs salgınını tetikleyecek nitelikler göstermektedir. Bu nedenle salgının tümüyle kontrol altına alındığı genel ortam gerçekleştirilmeden AVM’ler asla açılmamalıdır” dedi.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Türkiye’de yeni tip coronavirüs (Covid-19) vakalarının giderek arttığı bugünlerde alışveriş merkezlerinin (AVM) açık tututlmasını eleştirdi.

“AVM’LERİN AÇILMASI ERKEN BİR KARARDI’

Özdemiroğlu yaptığı yazılı açıklamada, AVM’lerde vaka sayılarının arttığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Koronavirüs salgının etkisini sürdürmesine rağmen karantina süreçlerinin ilk günlerinden itibaren kapalı tutulan alışveriş merkezlerinin (AVM) 1 Haziran 2020 tarihinde açılmasının ne kadar tehlikeli bir karar olduğu günümüzde açık olarak kanıtlanmıştır.

AVM’lerin açılması üzerinden geçen iki haftalık sürede artan biçimde sendikamıza koronavirüs vakası nedeniyle bilgiler gelmektedir. Bu süreçte geçici olarak kapanan mağazalar olduğu gibi birçok mağazada ise çalışanlar rotasyona uğratılmaktadır.

AVM’lerin 1 Haziran tarihinde açılmasının erken bir karar olduğunu belirten sendikamızın ne yazık ki haklılığı ortaya çıkmıştır. AVM’lerin kapatılma kararının alındığı dönemde açıklanan koronavirüs rakamların bugün açıklanan sayıların çok altında olduğu unutulmamalıdır.”

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

AVM’ler konusunda kamuoyunu ve yetkilileri uyarmayı bir kez daha gerekli gördüklerini ifade eden Özdemiroğlu alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“1- Koronavirüs salgının yarattığı tehlikenin boyutları, alışıldık önlemlerle kontrol edilemez ve ortadan kaldırılamaz boyutlardadır. AVM’lerdeki çalışma koşulları, sosyal ortam ve insan hareketliliği, koronavirüs salgınını tetikleyecek nitelikler göstermektedir. Bu nedenle salgının tümüyle kontrol altına alındığı genel ortam gerçekleştirilmeden AVM’ler asla açılmamalıdır.

2- AVM’lerin kapatılması ile birlikte tüm çalışanlar ücretli izinli sayılmalı, ekonomik ve sosyal haklarından kesintiyle gidilmeksizin tüm hakları eksiksiz ve tam olarak ödenmelidir.

3- Koronavirüse yakalanan ve/veya yaşamını yitiren tüm çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmelidir, iş sağlığı ve güvenliği ile sosyal güvenlik yasalarında ve bu yasalara bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerde Covid-19’un meslek hastalığı olduğu gerçeği açık biçimde belirtilmelidir.”