CiddiGazete- Şeker hammaddesine gelen zamlar ve maliyet artışları ile birlikte tüketici bayramı da zamlı şekerlerle kutlayacak. Ramazan ve Kurban bayramlarında ortalama 25 bin ton şeker tüketen Türk halkının bu pazara yaptığı harcamanın bu yıl 850 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor.

Salgın etkisinin azalmasıyla bayram ziyaretlerinde artış beklediklerini söyleyen Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, Türkiye'de hediyelik ve ikramlık şeker pazarı büyüklüğünün 850 milyon TL olduğunu belirtti. "Hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi 2.47 kilogram, Türkiye'de toplam bayram şekeri tüketimi ise 24-26 bin ton" diyen Karagöz, "Bu yıl fiyatlara yüzde 40 zam yaptık. Geçen sene üretim için 4 TL'ye aldığımız şekeri 12 TL'ye alıyoruz. Fiyat artışına gitmek zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 60'I RAMAZAN'DA

Salgın öncesine göre son iki yılda bayram ziyaretlerinde azalma yaşandığını ancak bu yıl bir toparlanma beklendiğini kaydeden Karagöz, tüketimin yüzde 60'ının Ramazan Bayramı'nda, yüzde 40'ının ise Kurban Bayramı'nda gerçekleştiğini aktardı.

GÜNEY DOĞU İLK SIRADA

Mondelez International Türkiye tarafından 15 ilde yaptırılan araştırmaya göre, Türkiye'de bayramlık şeker tüketiminde 3.42 kilogram ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer alıyor. Onu 2.76 kilogram ile Karadeniz Bölgesi, 2.58 kilogram ile Orta Anadolu Bölgesi, 2.54 kilogram ile Marmara Bölgesi izledi.

Kaynak: Sözcü