CiddiGazete- İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, artan maliyetler nedeniyle İstanbul'da satılan ekmek fiyatlarının 4 liraya çıkarılması talebiyle bugün Ankara'ya Ticaret Bakanlığı ile görüşmeye gidecekleri bilgisini verdi.

İTO'ya bağlı fırıncılar ise aynı zam talebini Ramazan'dan sonra yapacak. İTO 12 No'lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, "Ekmeğe Ramazan bayramından sonra yeni bir zam talebinde bulunup, 4 liraya çıkmasını isteyeceğiz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası küresel buğday fiyatlarındaki rekor artışlar Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ithalat faturasını kabartınca, yurt içinde un sanayicilerine satılan ekmeklik buğday fiyatları arttı. Savaş öncesinde tonu 320 dolar civarında seyreden buğday fiyatları savaş sonrası 450 doları aştı. Kabaran ithalat faturası sonrası TMO'nun değirmenlere ve fırıncılara ekmek fiyatlarının artmaması için ucuz fiyattan verdiği ekmeklik buğday fiyatları, 25 Mart itibarıyla yüzde 22 civarında zamlandı.TMO'nun sattığı buğday ile 50 kiloluk bir un çuvalı 210 TL iken 250 TL'yi aştı. Şu an aynı miktardaki bir çuval unun piyasadaki fiyatları ise 400 liraya dayanmış durumda.Bir TMO yetkilisi, ekmeklik buğdaya yapılan son zamdan sonra da TMO'nun satış fiyatlarının piyasanın yarı fiyatına olduğunu söyledi.Yetkili, "Savaş nedeniyle navlun fiyatları yaklaşık yüzde 40-50 civarında artmış durumda. Buğday fiyatlarında da dünya genelinde bir artış var. Bu yüzden fiyatlarda artışa gidildi" dedi.

Fırıncılar son bir yılda yüzde 146,6 oranında zamlanan un fiyatlarının ekmek fiyatlarında yeni zamlara yol açacağı görüşünde hemfikir.

Öte yandan, İstanbul'da ekmek fiyatlarına son zam 10 Şubat'ta yapılmıştı.İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 10 Şubat'ta yapılan meclis toplantısında ekmeğe yüzde 31,3 zam kararı çıkmış; öncesinde ekmek fiyatlarını 3-3,5 liradan satan fırınlar olsa da, 210 gram ekmeğin fiyatı resmi olarak 3 liraya yükselmişti.