CiddiGazete- Asgari ücretin belli olmasının ardından gözler memur ve emekli maaşlarına çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak Çarşamba günü saat 10.00'da duyuracak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memur ve emeklilere yapılacak zamlarla ilgili açıklama yaptı. Yılmaz, enflasyondaki düşüş eğilimine dikkati çekerek, "Alt gelir gruplarını özellikle gözetecek ve onlar için imkânlarımızı sonuna kadar zorlayacağız" dedi.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

- Enflasyonda düşüş eğilimi var. 2023 yılı sonu için öngörülen yüzde 65 enflasyon gerçekleşirse, memur zammı yüzde 50'ye yakın olacak.

- Memur zammı, enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklı 15 puanlık artışla yüzde 50'ye yakın çıkıyor.

- SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de enflasyona göre artış yapılacak.

- Ancak bu grubun aylıkları yılın ikinci yarısında görece daha yüksek artacak.

- Alt gelir grupları için mali imkânlarımızı zorlayacağız.

- Çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeme ilkemiz belli.

- En düşük emekli aylığı 7.500 lira olan da var, az primle emekli oldukları için kök aylığı 3.500-5.000 olduğu halde 7.500 alan da var. Bu durumda olanlar için çalışılıyor.

- Depremin maliyeti de jeopolitik riskler de halâ önümüzde.

MAKAS DAHA ÇOK AÇILACAK

Öte yandan 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyon oranı yüzde 3 civarında gerçekleşirse emekli maaş zammı yüzde 37. 67 olacak, memur emeklisi ise yüzde 49.36 zam alacak. Fakat emekli zammı kök aylıklara yapıldığı için milyonlarca emekli Temmuz ayında olduğu gibi yine sıfır zam ya da çok düşük zam alacak.