CiddiGazete- Enflasyon ve kur krizi alım gücünü her geçen gün eritirken, ekonomik tablodan en olumsuz etkilenen grup emekliler oldu.

Kurttepeli hayatını kaybetti Kurttepeli hayatını kaybetti

Söz konusu gelişmeler öncesi Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 Aralık ayı enflasyon oranlarını açıklamasıyla 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,57 oldu. Böylece SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerine yüzde 37,57 oranında zam yapılması kesinleşti.

İLAVE ZAM GELDİ

Ancak yaşanan ekonomik kriz sonrası emekli maaşlarına ilave yüzde 5 artış daha yapıldı. İlave zam sonrası emekli maaşı artış oranı yüzde 42,6'ya yükseldi.

Tepkiler üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artışı Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükselttiklerini açıkladı.

ZAM ORANI MEMUR EMEKLİLERİ İLE EŞİTLENDİ

Bakan Işıkhan'ın açıkladığı yeni ilave zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 5 puan olarak açıklanan refah payı 11,68 olarak güncellendi. Böylece işçi, esnaf, çiftçi emekli aylıklarına yapılan zam oranı, memur emeklisiyle eşitlendi.

TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Işıkhan'ın açıkladığı yeni ilave zam sonrası emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Böylece emekli maaşlarındaki artış oranı yüzde 49,25 oldu.

"HESABI DOĞRU YAPALIM"

Emekliye ilave zammın yasalaşması sonrası sosyal medya hesabından kök maaş detayına dikkat çeken ekonomist Mustafa Sönmez, "İşçi, Bağ- Kur emeklilerine yüzde 49.2 zam ama kök maaşı 7 bin TL ve altında olup taban maaşı olarak 7 bin 500 TL alanlar için oran yüzde 33 te kaldı. Yani taban maaş 10 bin TL. 7 bin 500 TL alan destekle 10 bin TL alınca artış yüzde 33 olacak. Bu durumda milyonlarca emekli var. Hesabı doğru yapalım" dedi.