CiddiGazete- SSK ve Bağkur emekli aylıklarına yüzde 49,25 artış yapılmasını da içeren çalışma hayatına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasının ardından 31 Mart yerel seçimleri öncesi seyyanen zam iddiaları gündeme geldi.

Kanuna göre, en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

SSK ve Bağkur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olacak.

Türkiye Gazetesi yazarı, SGK Başuzmanı İsa Karakaş milyonların merak ettiği “Seçim öncesi seyyanen zam yapılacak mı” sorusunu TGRT Haber canlı yayınında cevapladı. Karakaş şöyle konuştu:

Mevduatta stopaj oranı değişti Mevduatta stopaj oranı değişti

HEDEF AÇLIK SINIRI!

“Yerel seçimlerde benim tahminim şubat sonu ve mart başı, artık seçimlerin durumuna göre, yani anket sonuçlarına göre seyyanen zammı bekliyoruz. Ama muhalefetin dediği gibi asgari ücrete endekslenmesi biraz çok zor. Neden zor, gerçekçi olmak lazım. Çünkü yeni bir ekonomi programı var. Enflasyonla mücadele var. Mehmet Şimşek başkanlığındaki ekonomi yönetimi kolay kolay 17 bin TL’ye cevaz vermez ama en azından en azından bir açlık sınırına doğru yükseltilmesi...

Benim tahminim 12 bin liranın üzerinde, 14 bin veya en fazla 15 bin TL’ye kadar çıkarılması. Ama bunu çıkardığın zaman ne olacak? Bu kez taban maaşının üzerinde olanlarla en alttakiler, maaşı 4-5 bin TL olanlarla gerçek maaşı kök maaşı 13-14 bin TL olanlar ne olacak, aynı olacak.

TÜM EMEKLİLERİ KAPSAMALI

Dolayısıyla sistem içinden çıkılamayacak hale gelecek. Makas aşırı daralacak. Bu anlamda yüksek prim ödemenin bir anlamı da olmayacak. Seyyanen zammın SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın bütün emeklilere verilmesi gerekiyor ki sosyal güvenlik sistemi sürdürülebilen ve karmakarışık olmaktan çıksın. Sadece en düşük emekli aylığını yükseltip diğer oranlarda maaş alanlara vermezseniz bu sefer de farklı sorunlar ortaya çıkacak. Bundan sonra kimseye ‘Sen ücretini yüksekten bildir’ ya da ‘Şunu yap’ diyemezsiniz. Ücret bazlı kayıt dışılığı artık engelleyemezsiniz.”