CiddiGazete- Erbaa Devlet Hastanesi'nde çalışma koşullarına isyan eden 17 pratisyen hekim, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) gerekçe göstererek toplu halde istifa etti.

Acil serviste sadece bir doktor kaldığı, o doktorun da sadece çok acil vakalara bakabildiği, diğer hastaların çevre ilçelere yönlendirildiği belirtildi.

İlçede başka hastane bulunmadığı, en yakın hastanenin 45 km mesafede olduğunu belirten vatandaşlar, bu duruma tepki göstererek en kısa sürede hastaneye doktor ataması yapılması gerektiğini söylediler.

100 bin nüfuslu ilçenin tek hastanesinde görevli olan 17 pratisyen hekim, geçen günlerde istifa etti. Hastanenin acil servisinde ise sadece bir doktor kaldığı, gece yarısından sonra onun da sadece acilde kırmızı alan ve sarı alan hastalarına sağlık hizmeti verebildiği, yeşil alan hastalarına bakılmadığı, bu hastaların çevre hastanelere yönlendirildiği belirtildi.

Doktor olmayan yeşil alan bölümünde, hastane başhekim yardımcısının bir günlüğüne görev yaptığı, şimdilerde ise bu bölümde doktor olmadığı için hastaların mağdur olduğu belirtildi.

"ACİL SERVİSTE ACİL DOKTORU NASIL OLMAZ?

Üç gün önce 8 yaşındaki çocuğunu yüksek ateş, kusma gibi şikâyetleriyle 02.00'de hastanenin acil servisine götürdüğünü ancak doktor olmadığı için Niksar'a ya da Taşova'ya gidilmesi gerektiğinin kendisine söylendiğini belirten Selim K. adlı vatandaş, o gün yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Acil servise sıra almaya gittim" dediler ki 'Sıra veremiyoruz.' Neden diye sordum, 'yeşil alanda doktorumuz yok' dediler. Ben de doktorun molaya çıktığını düşündüm. 'Bekleyeyim' dedim. 'Beklemeyin başka ilçelere gidin' dediler. 'Gece 03.00'te ben nereye gideyim?' diye sordum. En yakın ilçe yarım saat uzaklıkta. Dediler ki 'Pratisyen ve muayene edecek doktor yok. Doktor olmadığı için muayene yapamıyoruz. İsterseniz Niksar veya Taşova'ya gidin' dediler. Burası acil, 100 bin nüfuslu bir yerde nasıl acil doktoru olmaz?

Aracımla Taşova Devlet Hastanesi'ne gittim, sabah 06.00'ya kadar çocuk hastanede yattı. Araba olmasa o saatte o yolu gitme şansım yok. Benim imkanım vardı gittim, ya olmayan ne yapacak? Arabam olmasa taksi ile giderim. Kaç kişinin böyle imkanı var? Burada başka hastane yok, özel hastane de yok. Acil serviste acil doktor nasıl olmaz? 17 pratisyen hekimin başhekimin, baskıları yüzünden gittiği iddia ediliyor. 100 bin nüfuslu bir yerin acil servisinde muayene olmaması skandal."

13 ilaç daha geri ödeme listesinde 13 ilaç daha geri ödeme listesinde

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili şöyle denildi:

"2023 yılında, 11 pratisyen hekimimiz Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) kazanmıştır. 5 pratisyen hekimimiz ise TUS’a hazırlık yapmak için ayrılmak istemiştir. Ayrıca 1 hekimimizin de eş durumu ataması nedeniyle yer değişikliği olmuştur. Dolayısıyla planlı bir şekilde hekimlerimizin ayrılışı gerçekleştirilmiştir. Hastanemiz halihazırda 35 uzman hekim ile hizmet vermektedir.

Acil servis hizmetlerimiz; 2 acil tıp uzmanı, 6 pratisyen hekim ve hastanemizin diğer branş uzmanları marifeti ile yürütülmektedir. Hastanemize ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından mevcut hekimlerimize ilave olarak Devlet Hizmet Yükümlülüğü kapsamında 20 hekim ataması da henüz yapılmıştır. Bakanlığımız tarafından, devinimin kaçınılmaz olduğu personel yönetimi her zaman titizlikle planlanmakta ve uygulanmaktadır. Hekimlerimizin TUS'a girerek tıp eğitiminde ilerlemeleri en doğal hakları olduğu gibi istenilen de bir durumdur.

TUS ile ileri tıp eğitimi almaya hak kazanan hekimlerimiz tebrik ediyoruz. Hastanemizde iddia edildiği gibi toplu bir istifa durumu söz konusu olmayıp, sağlık hizmeti sunumunda herhangi bir aksaklık ve mağduriyet söz konusu olmadan hasta ve sağlık hizmeti odaklı çalışmaları devam etmektedir."