CiddiGazete- Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın 24 Haziran 2022'de düzenlediği basın toplantısında dikkati çektiği Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında beklenen facia maalesef gerçekleşti.

Ümit Özdağ: İliç'te Çernobil yaşanıyor Ümit Özdağ: İliç'te Çernobil yaşanıyor

Altın madeninde dağ adeta aktı ve göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre çok sayıda işçinin toprak altında kaldığı öne sürüldü. Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Iliç 13S

Siyanürlü toprakların Fırat Nehri'ne doğru sürüklendiği ve asrın çevre felaketinin yaşandığı ileri sürdü.

FELAKET GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde toprak kayması meydana geldi. Bölgeye jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Öte yandan Anagold'un yüzde 80'i SSR Mining'e, yüzde 20 payı ise Çalık Grubu'na aitti.

ALİ YERLİKAYA: "9 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Dokuz kişiye ulaşılamıyor. 400 personelle arama kurtarma çalışması sürdürülüyor" dedi.

ANAGOLD'DAN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kaymasının ardından Anagold Madencilik'ten açıklama geldi.

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz" ifadelerinin yer aldığı açıklamada şöyle denildi:

"Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

AFAD 10 ŞEHİRDEN EKİP YÖNLENDİRDİ

Altın madeninde beklenen facia yaşandıktan sonra bölgeyle ilgili büyük seferberlik ilan edildi. AFAD, bölgeye yakın 10 şehirden ekibi İliç'e yönlendirdi. AFAD'dan yapılan açıklama şöyle:

Huzurevinde dedelerin kavgası: 2 ölü Huzurevinde dedelerin kavgası: 2 ölü

- Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır.

- Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

2022'DE SİYANÜR SIZINTISI YAŞANMIŞTI

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde 21 Haziran 2022'de yine bir facia meydana gelmişti. Bir boru hattındaki flanşın (boruları birleştiren parça) ayrılması sonucunda maden sahasında sızıntı olduğu, 20 tonluk siyanürlü sızıntının baraja karıştığı aktarılmıştı. Çevreye duyarlı siyasetçilerin ve vatandaşların ayaklanması, üretimi kısa süre durdurmuş ancak faaliyet daha sonra tekrar devam etmişti.

ANAGOLD'UN VERGİ BORCU SİLİNDİ

İliç'te Çöpler Kompleks Madeni'ni işleten Anagold Madencilik'in yüzde 80'i SSR Mining, yüzde 20'siyse Çalık Grubu'na ait.

SSR Mining, 12 Mart 2023'te yürürlüğe giren yasa uyarınca yaptığı vergi affı anlaşmasından faydalandı.

Bu kapsamda şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcu silindi.

Üçüncü çeyrek finansal raporuna göre SSR Mining'in Türkiye'de önceki dönemlerden kalan vergi borcu 8,6 milyon dolar (249 milyon 830 bin lira.) Ama şirket vergi affı nedeniyle 8,6 milyon yerine 1,4 milyon dolar (40 milyon 670 bin lira) nakit ödeme yaptı.

Çöpler Madeni yılın dokuz ayında 322,8 milyon dolar (9 milyar 377 milyon 340 bin lira) gelir elde etti. Dokuz aylık karıysa 46,5 milyon dolar (1 milyar 350 bin 825 milyon lira) oldu. Şirket, bu madenden 2020'den bu yanaysa yaklaşık 1,5 milyar dolar (43 milyar 575 bin lira) gelir ve 334,6 milyon dolar (9 milyar 730 bin lira 130 lira) kâr elde etti.

AYRINTILAR GELİYOR...