CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Amasya, Bolu ve Trabzon'da 15 yaylanın statüsü kaldırıldı. Kararla birlikte yayla alanı olmaktan çıkarılan yerler imara açılabilecek. Listede dünyaca ünlü Trabzon'daki Hıdırnebi Yaylası da yer alıyor.

Kararda, “Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı' olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanununun 17'nci maddesi gereğinde karar verilmiştir” denildi.

Bu karar uyarınca yaylaların imara açılabileceği belirtildi.

HIDIRNEBİ YAYLASI DA LİSTEDE

Trabzon’un Akçabat ilçesi sınırları içinde bulunan, doğa turizmi açısından Uzungöl'den sonra yerli ve yabancı en çok turisti ağırlayan Hıdırnebi Yaylası da listede yer alıyor.

Bölgenin turizmi açısından en önemli duraklarından biri olan yayla ve yakın çevresi için Turizm Bakanlığı'ndan alınan ön izinle imar planı ve master plan çalışmaları ilçe belediyesi tarafından başlatılmıştı.

‘TOKİ ELİYLE TALAN EDİLECEK’

Birgün’ün aktardığına göre, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 15 yayla ile ilgili kararı eleştirerek şunları söyledi:

“2013 yılında bu alanlar orman iken yayla statüsü getirildi. Şimdi de yayla statüsü kararını kaldırdıkları için bu alanlar tekrar orman statüsüne alınmış oldu. Bu arada İmar Barışı nedeniyle yaylalar yayla olmaktan da çıkarıldı. Yurttaşın yapı kayıt belgesi başvuruları, yayla alanı olduğu için kabul edilmedi. AKP bir sonraki hamlesinde buralarda kentsel dönüşüme giderek yaylaları TOKİ eliyle talan edecek. İmar Barışı kapsamında yurttaşlardan toplanan yapı kayıt belgesi ücretleri bu kentsel dönüşümün masrafı olarak, yandaş müteahhitlerin cebine doldurulacak."