CiddiGazete- Yetersiz yurt kapasitesi ve yüksek ev kiraları nedeniyle ülke çapında "barınamıyoruz" eylemleri başlatan üniversite öğrencileri, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, Cumhuriyet Parkı'nda bir araya geldi.

CHP'li İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, geceyi parkta geçiren öğrencileri ziyaret edip sorunlarını dinledi.

‘VADİ İZMİT’TE AĞIRLAYABİLİRİZ’

Gençlerin sorunlarını çok iyi anladığını belirten Fatma Kaplan Hürriyet, “Bir yapı kiralayıp öğrenci misafirhanesine döndürüp sizlere tahsis edebiliriz. Bunun için arkadaşlarımız çalışıyor. O çalışma tamamlanana kadar sizleri ücretsiz olarak Vadi İzmit Konutları’nda henüz satılmayan evlerimizin bir kısmında ağırlayabiliriz. Her zaman oraya geçebilirsiniz” dedi.

TÜGVA PROTOKOLÜ

Gençlerin geçmiş dönemde Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) tahsis edilen yurdun durumunu gündeme getirmesi üzerine ise Hürriyet şunları söyledi:

“Şu anda orada yurt ücreti bin 500 lira. 800 lirasını devletten alıyorlar. 700 küsur lirasını da öğrenciden alıyorlar ki, yemek ve diğer hizmetler dahil değil.

Önümüzdeki meclis toplantısına gerek şu an oradan hizmet alan gençlerimizin, gerekse kapasiteyi arttırarak dışarıda kalan öğrencilerimizin orada ücretsiz barınmasını sağlamak için teklif getiriyorum.

Mecliste çoğunluğum olmadığı için AK Parti’li ve MHP’li üyelerin ne diyeceği önemli. Eğer bu protokolü iptal etme yetkisi verirlerse ve orayı tekrar uhdemize alırsak seve seve ücretsiz bir şekilde kapılarını bütün gençlere açacağız. Bunun için birkaç ay gerekiyor. Bu zaman içerisinde de hızlı çözüm üretmek adına da formüller geliştirdik.

3 AYRI ALTERNATİF

Vadi İzmit Konutları’nın bir kısmını tahsis edebiliriz. O arada da başka bir bina kiralayıp yurda dönüştürerek, tefrişatını yapıp hizmete sunarız. Eğer yurdu tekrar uhdemize alırsak o zaman çok daha kalıcı bir barınma hakkını bütün öğrencilerimiz için ücretsiz şekilde sağlayabiliriz. Bu süreçte böyle 3 ayrı alternatif geliştirdik.

‘BU SİYASET ÜSTÜ BİR KONUDUR’

Biz kaynaklarımızı olabildiğince, sonuna kadar sizler için kullanmaya hazırız. Sonuna kadar haklısınız ve her zaman yanınızdayız. Ben gerekirse burada oturur sabaha kadar sizinle kalırım. Çünkü bu çok haklı bir talep. Bu konuyu siyaset üstü görüyoruz. Bir kişi bile kılınıza dokunmaya kalkarsa İzmit sınırlarının yöneticisi ve bir anne olarak beni karşılarında bulurlar.”

İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü de üniversitelilere yemek ve çay ikramında bulundu.

Konuşmaların ardından İzmit Belediyesi Sanat Galerisi Hürriyet’in talimatıyla eylem yapan öğrencilerin ihtiyaçlarını giderebilmeleri için kullanımlarına açıldı.

KOCAELİ VALİSİ YAVUZ’DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Aktürk’ün de ziyaret ettiği öğrencilerin hiçbirinin yurt talebi olmadığını ifade etti.

Vali Yavuz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Değerli Kocaelili Kardeşlerim, İlimizde yurt kapasitesinin yetersiz olduğu gerekçesi ile eylem yapan gençlerin bir kısmının farklı şehirlerden geldiği ve İlimizle irtibatının olmadığı ayrıca eyleme katılan gençlerin hiç birinin yurt talebi olmadığı tespit edilmiştir. Saygılar” ifadelerini kullandı.