CiddiGazete- CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de 40 aydır aralıksız artıyor. Eskiden kilo kilo alınan sebze, artık çeyrek veya yarım kilo olarak alınıyor. Kısacası son 40 ayın en yüksek gıda enflasyonuna ulaşıldı” dedi.

KDV'de artış yürürlükte KDV'de artış yürürlükte

DÜNYADA DÜŞTÜ, TÜRKİYE’DE ARTTI

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri gösteren ‘FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre 2023 yılında dünyada gıda fiyatlarının yüzde 10 düştüğünü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise aynı dönemde Türkiye’de gıda fiyatları yüzde 72 oranında yükseldiğini hatırlatan CHP’li Erhan Adem yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

EN YÜKSEK GIDA ENFLASYONU

“Türkiye, gıda fiyatlarında son bir yıllık dönemde dünya ile tamamen ayrıştı. Dünyada 40 aydır gerileyen gıda fiyatlarının Türkiye’de artmaya devam etmesi nedeniyle aradaki makas tümden açıldı. Türkiye’de yıllık gıda enflasyonundaki artış oranı bile örtülü TÜİK verilerine göre yüzde 72. Türkiye; Venezuela, Arjantin, Zimbabve, Surinam, Lübnan, Mısır’dan sonra dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip 7’nci ülke. Halkın hissettiği enflasyon zaten reelde yüzde yüzü aşmış durumda.”

İTHAL GİRDİ MALİYETİ

Erhan Adem açıklamasını şöyle tamamladı:

“Ülkemizdeki yüksek enflasyonun en önemli etkenlerinden birini yüksek gıda fiyatları oluşturmaktadır. Her ay açıklanan enflasyon verilerinde fiyatı en fazla yükselen ürünler incelendiğinde ilk sırada yer alan 20 ürünün yarısından fazlasını her zaman gıda ürünleri oluşturmaktadır. Tarım ürünlerindeki fiyat artışının en önemli nedeni yüksek girdi maliyetleridir. Ülkemizde mazot, gübre, ilaç tohum başta olmak üzere tarımsal üretimin temel girdilerinin hepsi ya tamamen, ya da yüzde 80'e yakını ithal ediliyor. Kur artışı oldukça girdi maliyetleri de yükseliyor. Bu da tarımsal ürün fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Dünyanın hiçbir ülkesinde kendi ürettiğine kota koyup o ürünü dışardan alan ve ona pazar oluşturan bir başka ülke yoktur. Tarımda üretimin ithalata dayalı olması ve üretimi gerçekleştirmeye yarayan gübre, ilaç ve enerji (mazot) gibi ürünler ile hammadde maliyetlerinin yüksek olması. 'Daha pahalı üretim, daha pahalı tüketime' yol açıyor.

AKP’nin genel hamlesi hiçbir hatayı kabul etmeme üzerine kurulu olduğu için her seferinde ‘Sorun yok, hata yok’ deniliyor. O süreç bir şekilde geride bırakılmış gibi oluyor ama sorun çözülmediği için sonrasında tekrar ortaya çıkıyor.”