CiddiGazete- Altın fiyatları Fed'in beklenenden daha hızlı bir şekilde faiz indireceğine ilişkin öngörülerle birlikte yükseldi.

Altının ons fiyatındaki yükselişin yanında dolar/TL'deki kısmi artış gram altın fiyatlarını yükseltti. Gram altın fiyatları, yeni tarihi zirvesi olan 1938 TL'yi gördü.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek yıl başlaması öngörülen faiz indirimlerinin süresi ve büyüklüğüne ilişkin belirsizlikler sürerken dün açıklanan makroekonomik veriler, Fed'in faizleri beklenenden daha hızlı düşürebileceği tahminlerini destekledi.

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Bu gelişmelerle birlikte altının ons fiyatındaki günlük artış yüzde 0,4 oldu. Dün yüzde 0,7 artışla günü 2 bin 44 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, bugün yüzde 0,4 yükselişle 2 bin 54 dolardan işlem gördü.

Dün altının ons fiyatı ve dolar kurundaki artışa paralel değer kazanan altının gram fiyatı günü yüzde 0,7 yükselişle 1916 liradan tamamlamıştı. Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 13.00 itibarıyla yüzde 0,7 artışla 1929 lira seviyesinde işlem gördü.

Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 3 bin 220 liradan, cumhuriyet altını 13 bin 130 liradan satıldı.

Altın piyasasında bugün ABD'de kişisel tüketim harcamaları başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edilecek.

UZMANLAR NE DİYOR?

OANDA'da Asya Pasifik kıdemli piyasa analisti olan Kelvin Wong, "ABD tahvil getirileri, Fed'in ilk faiz indiriminin mart ayında geleceğine dair artan beklentiler nedeniyle aşağı yönlü hareket ediyor ve bu da şu anda altın fiyatları için olumlu bir katalizör," dedi.

Kurttepeli hayatını kaybetti Kurttepeli hayatını kaybetti

Wong ayrıca, "Kızıldeniz'deki sorunlar nedeniyle bir miktar güvenli liman alımı geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Capital.com finans piyasası analisti Kyle Rodda ise "Altın, başta ABD olmak üzere küresel faiz indirim döngüsü beklentisiyle desteklenmeye devam ediyor" dedi.

Rodda altın fiyatları ile ilgili ayrıca "Teknik açıdan bakıldığında, fiyat artışı ivme kaybetti. özellikle Fed yetkililerinin gelecek yıl kesinti olasılığı ve aşırı alım niteliğindeki tahvillerin potansiyeli hakkındaki son açıklamaları göz önüne alındığında, kısa vadeli bir geri çekilme yaşama riskimiz var" dedi.