CiddiGazete- Hür Hukukçular Grubu, 20 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi Yerleşkesinde uğradığı saldırıda hayatını kaybeden Fırat Yılmaz Çakıroğlu ile ilgili kritik bir çağrıda bulundu.

"Fırat Yılmaz Çakıroğlu sivil terör şehidi sayılmalıdır" başlıklı açıklama şöyle:

Ege Üniversitesi öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun 20 Şubat 2015 tarihinde üniversite yerleşkesinde uğradığı saldırı neticesinde hayatını kaybetmesi nedeniyle dönemin üniversite rektörü ile edebiyat fakültesi dekanı hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan verilen yirmişer bin liralık adli para cezası, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi'nin kararıyla kesinleşmiştir.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 25 Şubat 2020 tarihli kararı ile de Fırat'ın Pkk silahlı terör örgütünün Ege Üniversitesindeki eylem ve faaliyetlerine açıkça karşı çıkıp tepki gösterdiği için saldırıya uğrayarak hayatını kaybettiği hukuken kesinleşmiş idi.

Yargıtay, dosyaya ilişkin kararında, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun olay öncesinde Pkk silahlı terör örgütünün Ege Üniversitesindeki eylem ve faaliyetlerine açıkça karşı çıkıp tepki göstererek bu yönde basın açıklaması yaptığını, katilin ise, silahlı bölücü terör örgütü Pkk - Kongra/Gel sempatizanı olduğu belirtmişti.

Kararda; üniversitede bölücü terör örgütünün gençlik yapılanması ve sempatizanları tarafından düzenlenen eylemlere katılan katilin, olay günü daha önce aralarında hiçbir kişisel husumet bulunmayan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun vücudundaki hayati bölgelerini hedef alarak vurduğu bıçak darbeleri sonucu ölümüne sebebiyet verdiği açıkça ifade edilmiş ve katilin PKK silahlı terör örgütünün amaç ve faaliyeti doğrultusunda bu eylemi gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı vurgulanmıştı.

Yukarıdaki kararlar kapsamında, Fırat'ın teröristlerce hedef alınarak şehit edildiği ve üniversite yönetiminin görevini ihmal ettiği hukuken kesinleşmiş durumdadır.

Bu itibarla Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde sivil terör şehidi sayılması hukuki, idari ve vicdani bir zorunluluktur.