CidiGazete- Tarih boyunca adı kan ve gözyaşıyla anılan Orta Doğu'da dün gece yeni bir gerilime imza atıldı.

İsrail'in İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemesi sonrasında misilleme sözü veren Tahran yönetimi harekete geçti.

İsrail'in saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general toplam 7 kişi yaşamını yitirirken İran, dün gece İsrail'e 100'den fazla insansız hava aracı ve füze ile saldırdı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu" açıklamasında bulundu.

1Saldırı 1İSRAİL: İLK DALGAYI BERTARAF ETTİK

İsrail ordusundan saldırının başlamasının ardından yapılan ilk açıklamada "Savunma sistemlerimiz saldırılarla başa çıkmaya hazır" denildi.

İHA'ların İsrail'e ulaşmasının saatler alacağını belirten ordu açıklamasında, "Tehdit altındaki bölgelerde sirenler çalacak" denildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı videolu açıklama ile İran'ın İHA ve füze saldırısının ilk dalgasının bertaraf edildiğini söyledi. Gallant, çatışmanın sürdüğünü de vurguladı.

biden 1018BIDEN NETANYAHU'YU UYARDI

Öte yandan Axios isimli ABD merkezli medya kuruluşu, Beyaz Saray'dan üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberde ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu uyardığını aktardı.

Biden'ın Netanyahu'ya İran'a karşı saldırı yapma uyarısında bulunduğunu söylerken, Biden'ın olayların büyümesini istemediği de kaydedildi. Biden'ın Netanyahu'ya İsrail, ABD ve bölgedeki diğer ülkelerin ortak savunma çabaları sayesinde İran'ın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlandığını söylediği ve Netanyahu'ya, "Bir zafer kazandın. Bu zaferi al" dediği belirtildi.

ABD Başkanı Biden, kamuoyuna yaptığı açıklamada ise İran'ın İsrail'e düzenlediği saldırıyı kınadığını belirtti. Biden yaptığı açıklamada, "Yarın, İran'ın küstah saldırısına karşı birleşik bir diplomatik tepki koordine etmek üzere G7 liderleri arkadaşlarımı bir araya getireceğim" dedi.

Kaynaklar ayrıca Biden'ın Netanyahu'ya, İsrail'in İran'a olası bir karşı saldırısında ABD'nin yer almayacağını söylediğini ve Netanyahu'nun da "anladım" diye cevap verdiğini açıkladı.

Tehran 14NİRAN'DAN ABD'YE TEHDİT

İran devlet televizyonu, Tahran yönetiminin İsviçre aracılığıyla ABD'ye bir mesaj gönderdiğini duyurdu.

İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri devlet televizyonuna verdiği demeçte "İsrail İran'a misilleme yaparsa cevabımız bu geceki askeri eylemden çok daha büyük olacaktır" dedi.

İran'ın yaptığı uyarıda, Washington yönetiminin İsrail'in misillemesine destek vermesi durumunda ABD'nin askeri üslerinin hedef alınacağı kaydedildi. Yapılan açıklamada ABD'nin hangi üslerinin hedefe alınacağı belirtilmezken ABD'nin bölgede çok sayıda ülkede askeri üssü bulunuyor.

ABD'nin Türkiye'nin yanı sıra Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde askeri üsleri bulunuyor ve ABD askerleri konuşlanıyor.

Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami de Tahran'ın çıkarlarına, yetkililerine ya da vatandaşlarına yönelik herhangi bir İsrail saldırısına misillemede bulunacağı uyarısında bulundu.

3Saldırı 3NETANYAHU: KAZANACAĞIZ

İran'ın misilleme saldırısından sonra Netanyahu, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te bir açıklama yaptı.

Kısa bir açıklama yapan Netanyahu, "Durdurduk, püskürttük, birlikte kazanacağız" dedi.

Öte yandan İsrail ordusu da saldırılarla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada saldırıların yüzde 99'unun püskürtüldüğü belirtilirken, "Saldırıların bir kısmı İran'ın yanı sıra Irak ve Yemen'den geldi" denildi. Açıklamada, İran'dan 300 saldırı yapıldığı belirtildi.

thy 15-4THY VE PEGASUS'TAN İPTAL KARARI

Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. İran ve İsrail arasındaki gerilim ve komşu ülkelerin hava sahasını kapatması nedeniyle her iki havayolu şirketi de bu gece ve yarın İran, Ürdün, Irak ve Lübnan'a yapacağı seferleri iptal etme kararı aldı.

ARKA ARKAYA KINAMA GELDİ

İran'ın saldırısına bazı ülkelerden ve kurumlardan kınamalar geldi.

Japonya Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı şiddetle kınanarak olayların tırmanması olarak nitelendirildi ve durumdan derin endişe duyulduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu saldırı Orta Doğu'daki mevcut durumu daha da kötüleştiren bir saldırıdır. Derin endişe duyuyoruz ve bu tür bir tırmanışı şiddetle kınıyoruz" denildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen da yaptığı açıklamada İran'ın İsrail'e saldırısını şiddetle kınadığını duyurdu.

İran'ın müttefiklerinden Venezuela'nın lideri Nicolas Maduro da Orta Doğu'da yaşanan endişe verici olayları takip ettiğini söyledi. İngiliz haber ajansı Reuters, Maduro'nun İran'ın saldırılarını kınamadığına dikkat çekti.

Çin, İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırılarının ardından bölgede gerilimin yükselmesinden duyulan endişeyi dile getirerek taraflara itidal çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, gerilimin, Gazze'deki çatışmanın yayılma etkisi olduğu kaydedilerek savaşa derhal son verilmesi gerektiği belirtildi.

Çin'in gerilimin yükselmesinden derin endişe duyduğunun ifade edildiği açıklamada, taraflara sükunet ve itidalle hareket ederek gerilimi daha fazla yükseltmekten kaçınma çağrısı yapıldı.

"ABD VE İNGİLİZ UÇAKLARI İHA'LARI DÜŞÜRDÜ"

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran’ın İHA’lardan daha kısa uçuş süresine sahip füzeler fırlattığını duyurdu. Kanal 12, 100 kadar İHA ile sayısı belirtilmeyen füze fırlatıldığını, bunların bazılarının Suriye ve Ürdün üzerinde düşürüldüğünü belirtti.

Kanal 12 ayrıca ABD ve İngiliz askeri uçaklarının Irak-Suriye sınır bölgelerinde İran’a ait İHA'ların bazılarının düşürdüğünü ifade etti. ABD’li yetkililer de sayısı belirtilmeyen İHA'ların düşürüldüğünü doğruladı.

"BALİSTİK FÜZE SALDIRISI BAŞLADI" İDDİASI

İran'ın devlet haber ajansı IRNA'ya konuşan bir kaynak, bilinen saldırıların dışında "Tahran'ın İsrail'e karşı ilk balistik füze dalgasını başlattığını" iddia etti. İsrail ordu radyosuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer de Tahran'ın ülkeye balistik füze fırlatmasına ilişkin herhangi bir emarenin bulunmadığını belirtti.

TAHRAN'DAN TEHDİT: HAVA VE KARA SAHASINI AÇAN ÜLKELER...

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu. İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır" ifadelerini kullandı.

İRAN: KONU SONUÇLANMIŞ SAYILABİLİR

İran'ın Birleşmiş Millet Daimi Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada "İsrail'in bir daha hata yaparsa Tahran'ın karşılığının daha ağır olacağı" belirtildi ve ABD'ye mesaj verildi.

İsrail, İran'a saldırdı İsrail, İran'a saldırdı

Temsilciliğin sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde:

- İran'ın BM Şartı'nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekat, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindeydi.

- Konu sonuçlanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında, ABD'nin uzak durması gereken bir çatışmadır.

SİRENLER ÇALDI, PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Saldırının ardından Kudüs, Tel Aviv ve bazı kentlerde sirenler çalarken gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuldu. Fotoğrafta, Tel Aviv semalarındaki patlamalar görünüyor.

Öte yandan, İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılar nedeniyle ülkenin güneyinde 10 yaşında bir çocuğun ağır yaralandığını bildirdi.

İsrail yönetimi, İran'dan İsrail'e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. Duyurunun ardından İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nın Tel Aviv saatiyle 01.00-07.00 arası olan uçuşlar iptal edildi. Havalimanı'nda yoğunluk yaşandığı görüntülendi. Bugün TSİ 7.30 sularında İsrail'in hava sahasının açıldığı açıklandı.

4Saldırı 4HAVA SAHALARI GECE KAPANDI

Güvenlik kaynakları, Irak hava sahası üzerinde onlarca İHA'nın tespit edildiğini aktardı. Irak Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ülkenin hava sahasının kapatıldığı ve tüm hava trafiğinin durdurulduğu belirtildi.

Daha sonra İsrail ve Lübnan da hava sahasını gelen ve giden uluslararası uçaklara kapattığını duyurdu.

İsrail, bugün TSİ 7.30'da hava sahalarının tekrar açıldığını açıkladı. Açıklamada, Tel Aviv kalkışlı seferlerde değişiklik olabileceği belirtildi.

Hava sahasını Cumartesi gecesi kapatan Ürdün de hava sahalarının açıldığını duyurdu.

20 KG PATLAYICI TAŞIYORLAR

Eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, İHA'ların her birinin 20 kg kadar patlayıcı ile donatıldığını, İsrail'in hava savunma sistemlerinin bunları düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin bir kaç gün sürecek çatışmalara ve karşılık vermeye hazırlandığını bildirdi.

NE OLMUŞTU?

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" açıklamasını yapmıştı.

Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.