CiddiGazete- TBMM Genel Kurulu'nda "Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi"ni kabul etti.

Genel Kuruldaki 346 milletvekilinden 287'si "evet" oyu kullanırken, 55 milletvekili "ret" oyu verdi. Dört milletvekili ise "çekimser" kaldı.

Daha önce İsveç'in Nato üyeliğine karşı çıkan Devlet Bahçeli, oylama sırasında genel kurula katılarak MHP'li milletvekillerine "evet" oyu verdirdi.

MHP'nin yanısıra İsveç'in Nato üyeliğine AKP, CHP ve Deva Partisi de "evet" dedi.

İyi Parti, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi, Dem Parti ve Demokrat Parti oylamada "hayır" oyu kullandı.

İSVEÇ'TEN AÇIKLAMA

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı" ifadesini kullandı.

ABD ELÇİSİ: TEŞEKKÜR EDİYORUM!

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de şu mesajı paylaştı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugün aldığı İsveç'in NATO'ya katılımını onaylama kararını büyük bir takdirle karşılıyorum. İsveç'in NATO'ya katılımı, bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak'ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kritik öneme sahip bir karardır.

Türkiye'nin NATO İttifakı'na olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum."

İsveç'in Nato üyeliği konusunda Macaristan henüz karar vermedi.