CiddiGazete- AKP ve MHP tarafından hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu teklifi bugün TBMM'ye sunuldu. Seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürecek Seçimi Kanunu teklifinde İstanbul Seçimlerinde beklenmedik olayla karşı karşıya kalan AKP ve MHP'nin ileride benzer olaylar yaşanmaması için şimdiden önlem aldığı ortaya çıktı.

31 Mart 2019'da gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçiminin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmiş, seçim, 23 Haziran 2019’da tekrar edilmişti. Seçimi ise 806 bin oy farkla oyların yüzde 54,22'sini alan CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştı.

Bugün Meclise sunulan Seçimi Kanunu teklifinde "en yaşlı hakim" ibaresinin kaldırılması dikkat çekti. Daha önce İlçe Seçim kurulu Başkanı o ilçedeki en yaşlı hakimlerden seçiliyordu. Teklifte "İl Seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirlenecek" şeklinde yer alan madde AKP ve MHP için olası sürpriz sonuçların önüne geçilmek için atılmış bir adım olarak yorumlandı.

Teklif kabul edilirse, kurul başkanları en yaşlı hakim olmayacak ve "kura" ile seçilecek. Böylelikle, iktidarın kendine yakın isimleri seçim kurulu başkanı yapabilmesinin önü açılacak.