CiddiGazete- ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin açıklaması, Ankara-Washington hattında zaten gergin olan ilişkiyi daha da belirsiz hale getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biden “soykırım” açıklamasına yönelik net bir açıklama yapmadı. Ancak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuştu.

Reuters ile söyleşisinde, “Önümüzdeki günler ve aylarda farklı şekillerde ve derecelerde karşılık verilecek” ifadelerini kullanan Kalın, ABD’nin İncirlik üssünü kullanımının kısıtlanıp kısıtlanmayacağı veya Türkiye’nin hangi adımları atacağı konusunda bilgi vermedi.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN’DAN TEPKİ

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenilerin ölümünü “soykırım” olarak nitelemiş ve bu karar hem Türkiye’den hem de Azerbaycan’dan büyük tepki çekmişti.

Ancak Erdoğan Cumartesi akşamı yaptığı kısa konuşmada bu konuya değinmedi.

ERDOĞAN BUGÜN KONUŞACAK

Kalın, Erdoğan’ın konu hakkında yarın kabine toplantısının ardından konuşacağını ifade ederek, “Uygun olduğunu düşündüğümüz bir yer ve zamanda bu talihsiz ve adil olmayan açıklamaya karşılık vermeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Kalın, “ABD başkanının 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklama son derece talihsiz, yersiz siyaseten ve hukuken sorumsuz bir açıklama. Ne dünü anlamamamıza ne bugünü ifade etmemize ve geleceği inşa etmemize hiçbir katkı sunmayan (bir) karar aldılar, tarihi gerçeklerle destelenmeyen kararı ilkesel bir duruş olarak tarif etmek mümkün değil” dedi.