CiddiGazete- Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2012’de olası ek kaynak ihtiyacını karşılamak üzere oluşturduğu mekanizmaya Türkiye’nin 5 milyar dolarlık taahhütte bulunması bir kez daha gündeme geldi. IMF söz konusu taahhüdü kullanmamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı isim vermeden eleştirerek “IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi?’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor” dedi.

"BUGÜN IBAN VERİP HALKTAN YARDIM İSTEYEN BİR YÖNETİM VAR"

Babacan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

- Türkiye tam 19 yıldan sonra ilk defa, 14 Mayıs 2013 tarihinde, son taksitini ödeyerek IMF’ye olan borcunu sıfırladı.

- Sayın Cumhurbaşkanı'nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF'ye borç verebilecek güçteydi.

- Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var.

- Ekonomi hepimizin sorunu. Ders vermiyoruz; ülkemiz düze çıksın diye çözüm önerileri sunuyoruz.

YILMAZ: IMF TÜRKİYE’DEN BORÇ İSTEMEDİ

Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Başkanı Durmuş Yılmaz da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "IMF Türkiye’den borç istedi" iddiasını yalanladı. 2006-2011 döneminde TCMB Başkanı olarak görev yapan Yılmaz, IMF’nin Türkiye’den borç istemediğini, Türkiye’nin ihtiyati bir fona taahhütte bulunduğunu ve taahhüdün gerçekleşmediğini belirtti.

TOKER IMF’YE SORDU

Siyasetçi Cem Toker, 2017 yılında IMF’ye Türkiye’den borç istenip istenmediğini sormuş, IMF ise verdiği yanıtta 2008 krizinden sonra ülkelerden ek kaynak artırımı için destek istendiği fakat Türkiye’nin destek veren ülkeler arasında olmadığını belirtmişti.