CiddiGazete- İş Kanunu'nun "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı 25/2 maddesi, işçi çıkarma yasağında istisna kapsamında tutuldu.

Bu maddede belirtilen fiiller dahilinde işçinin, işten ayrılış kodlarına göre "29 kodu" ile çıkışı yapılıyor. 25/2 maddesinde belirtilen ahlaka aykırı fiiller arasında işyerinde çalışan bir işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde alarak gelmek, hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı suçlar bulunuyor.

177 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

Sendikalar uzun süredir, Kod-29'un işverenin işçileri "olağan" işten çıkarma yöntemi haline geldiğini savunarak, bu istisnanın kaldırılmasını talep ediyor. Ancak bu konuda henüz net bir adım atılmadı.

2020 yılı boyunca 176 bin 662 işçi, Kod-29 nedeniyle işten çıkartıldı. İşten çıkartılanların 34 bin 145'ini kadın ve 142 bin 517'sini erkek işçiler oluşturdu. Böylece ayda ortalama 14 bin 772 ve günde ortalama 491 kişi Kod-29 ile işten çıkartıldı.

"Kod 29" ile fesih sonucunda işçi, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamazken, işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor. İşyerinden alacağı varsa geçmişte elde etmiş olduğu bu haklarını da kaybediyor.

FERİDUN BAHŞİ KONUYU TBMM'YE TAŞIDI

İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, haklı fesihlerin yanısıra, kötü niyetli uygulamalar da olabileceğini belirterek, konuyu TBMM'ye taşıdı.

Bahşi; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Meclis'e soru önergesi verdi.

"Pandemi döneminde işten çıkarmanın yasak olmasına rağmen işverenler; iş akdi feshedilen işçinin çıkarılma nedeni olarak, mesai, bildirim ve kıdem tazminatlarını ödememek için Kod 29 yani 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller (davranışlar)' maddesi üzerinden SGK'ya bildirimde bulunmaktadır.

Kod 29'la işten çıkarılan işçiler yeni iş bulmakta zorlanmaktadır" ifadesini kullanan Feridun Bahşi, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a şu soruları yöneltti:

1- İşçilerin üzerine, işveren tarafından bir baskı aracı olarak kullanılan ve açıkça iftira atılan bu Kod 29 maddesiyle ilgili bir çalışmanız var mıdır?

2- Kod 29'la işten çıkarma yasağını delen işverenlere avantaj sağlayan bu maddenin pandemi döneminde yürürlükten geçici olarak kaldırılması için bir çalışmanız var mıdır?

3- Bu maddeye göre işten çıkarılan işçinin en kısa sürede işe dönmesi için bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

4- Kod 29'u istismar eden işveren ile ilgili cezai yaptırım getirmek için bir çalışmanız var mıdır?