CiddiGazete- 1 Kasım 2015'te yapılan erken genel seçimlerde, İstanbul Milletvekili Meral Akşener yeniden aday gösterilmedi. Seçimler, 2002'den sonra MHP tarihinin en ağır yenilgilerinden biriyle sonuçlandı.

7 Haziran'da yüzde 16,29 oy oranıyla 80 milletvekili çıkaran MHP, yaklaşık 6 ay sonra yapılan 1 Kasım seçimlerinde yüzde 11,9'a geriledi ve 40 vekille Meclis'e girdi.

Kaynamaya başlayan MHP tabanı, Bahçeli'ye kazan kaldırdı. Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ, seçimli olağanüstü genel kurul için delegelerle görüşmeye başladı. Eleştirilerin de hedefi olan genel başkan adaylarından Meral Akşener, "1 Kasım seçimlerinde aday olsaydım olağanüstü genel kurul istemezdim" dedi.

Bu süreçte AKP'ye yaklaşan Bahçeli, büyük tartışmalara neden olan hukuki kararlarla koltuğunu muhafaza etmeyi başardı.

MHP'de siyaset yapmanın imkansız hale geldiğini belirten Meral Akşener, 25 Kasım 2017'de İyi Parti'yi kurdu.

Ümit Özdağ ve kongre sürecinde Meral Akşener'e FETÖ'cülerin destek verdiğini söyleyen Koray Aydın, İyi Parti Başkanlık Divanı'nda yer aldı.

İLK TARTIŞMA KURUCULAR KURULU LİSTESİNDE YAŞANDI

İyi Parti'deki ilk tartışma, resmi kuruluşun arefesinde yaşandı.

Kurucular kurulu 80 kişi üzerinden değerlendirilirken, Meral Akşener sayıyı 100'e çıkardığını söyledi ancak ikinci bir liste daha yapıldı. İstanbul'da olan Ümit Özdağ, İçişleri Bakanlığı'na verilecek dilekçede 200 kişi olduğunu öğrenince apartopar Ankara'ya gitti. Akşener'le görüştükten sonra kendisine ayrılan kontenjan artırıldı ve 25 Kasım 2017'de İyi Parti, 200 kişilik kurucular kurulu listesiyle resmiyet kazandı.

Aynı gün kurucu genel başkan seçilen Akşener, partinin yolculuğunu "Umutlarımız hayallerimiz var. Gücümüz var. Adil bir Türkiye istiyoruz. Özgür bir toplum istiyoruz. Hakkımız var. Yeni bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz. Allah hayırlı eylesin" sözleriyle başlattı.

BASKIN SEÇİM KARARININ GEREKÇELERİNDEN BİRİ: 'İYİ PARTİ'Yİ ENGELLEMEK

Nisan 2018'de Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yürütülen görüşme trafiğinin sonucunda 3 Kasım 2019'da yapılması gereken seçimler, 24 Haziran 2018'e çekildi. Bu karar, "İYİ Parti'yi seçime sokmama" hesabı olarak yorumlandı.

Seçim kararı alındıktan sonra İYİ Parti'nin seçime katılıp katılamayacağı konusu tartışılmaya başlandı. YSK'nın da seçime katılacak partiler konusunda açıklama yapmak için gecikmesiyle tartışmalar daha da alevlendi.

CHP'DEN 15 MİLLETVEKİLİ İYİ PARTİ'YE GEÇTİ

22 Nisan 2018'de ise CHP'li 15 milletvekili, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla partilerinden istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı. Böylelikle Siyasi Partiler Kanunu'nun 36. maddesi yerine getirildi ve İYİ Parti grup kurarak seçim vizesi aldı.

Karara AKP'den "siyasi onursuzluk", Devlet Bahçeli'den "çatırdama ve siyasi çürüme hali" tepkileri gelirken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise "Kılıçdaroğlu'nun tavrı her türlü takdirin üzerinde" diye açıklama yaptı.

Mayıs 2018'de İYİ Parti; AKP ve MHP'nin oluşturduğu "Cumhur İttifakı"na karşı CHP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin yer aldığı Millet İttifakı'na katıldı.

SEÇİMDE NE KADAR OY ALDILAR?

İYİ Parti 24 Haziran seçimlerinde yüzde 9,96 oy oranıyla baraj altında kaldı. Ancak Millet İttifakı'nda yer aldığı için 43 milletvekiliyle Meclis'e girdi. Aynı gün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde Akşener, partisinin aldığı oyun altında kalarak yüzde 7.42 oranında oy aldı.

BAHÇELİ VE ERDOĞAN'IN ÇAĞRILARI

1 Ağustos 2019'da İYİ Partililere "MHP'yle birleşin" çağrısında bulunan Bahçeli, 5 Ağustos 2020'de ise Akşener'e Üsküdar'daki evine dönmesini söyleyerek, "Dön evine, bitsin bu çile" diye seslendi.

Bahçeli, ilk açıklamasında İyi Partililer'i MHP'ye davet etmişti ancak ikinci konuşmasında Akşener'in evine gitmesini istemişti. Aynı gece Meral Akşener, sosyal medya hesabından bir fotoğraf paylaşarak, Bahçeli'ye gönderme yaptı: "Genel merkezdeki çalışmaları bitirdik, evime dönüyorum!"

Siyaseti okumakta zayıf yorumcular, Bahçeli'nin her iki açıklamasını da Akşener'e yapılan Balgat daveti olarak algıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kendisine yöneltilen soru üzerine, "Benim yadırgadığım bir davet değildir, en makul seviyede davettir" diyerek Bahçeli'nin çağrısını "MHP'ye davet" olarak yorumladı.

LİSTE TARTIŞMALARI BİTMEDİ

MHP'de kurultay, İyi Parti'de liste tartışmaları hiç bitmedi. 24 Haziran seçimleri sonrasında  İYİ Parti'nin kurucu üyelerinden Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri ve Nevzat Bor, parti yönetimine ağır eleştirilerde bulunarak istifa etti.

Milletvekilliği listelerinin hazırlanması sırasında "vefasızlık" yapıldığını söyleyen 3 isim, Akşener'in İYİ Parti'nin Millet İttifakı'na katılma kararını da "kendi başına" aldığını söyledi.

İyi Parti'de 2. liste krizi, Eylül 2020'de yaşandı.İkinci Olağan Kurultay'da, Genel İdare Kurulu için (GİK) Meral Akşener'in 100 kişilik anahtar listesinde yer alan veya hiç aday gösterilmeyenlerin bulunduğu "tercih edilmeyecekler listesi" dağıtıldı. Koray Aydın'ın organizasyonunu dönemin Gaziantep İl Başkanı Oğuz Hocaoğlu üstlendi. (Hocaoğlu, gecen ay il başkanlığından istifa ettirildi.)

Bu tartışmaların sonucunda Adana Milletvekili İsmail Koncuk, parti yönetimine ağır eleştirilerde bulunarak istifa etti.

Koncuk gibi GİK'e aday olmamasına karşın kurultayda delegelere dağıtılan listede adı bulunan İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, katıldığı bir televizyon programında İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'yu "Fetullah Gülen yanlıları ile birlikte hareket etmekle" suçladı.

Bu açıklamalar üzerine İYİ Parti'den ihraç edilen Özdağ, mahkeme kararıyla partiye dönse de daha sonra kendi isteğiyle istifa ederek Zafer Partisi'ni kurdu.

RİZE ZİYARETİNDE PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Mayıs 2021'de Rize'ye giden Akşener, bir grubun provokasyon girişimiyle karşı karşıya kaldı. İçlerinde yer alan bir kadın "PKK'yla işbirliği yapan, burada ne işiniz var sizin? PKK ile işbirliği yapmıyor mu bu, CHP'yle iş birliği yapmıyor mu bu? Açıklama yapar mısınız?" diye sordu.

Akşener'in "Yapmıyorum kardeşim, bak ezan okunuyor. Nasıl bir iftira? Sizi Allah'a havale ediyorum. Ayıp, ayıp be. Megri megri'yi ben mi söyledim? Öcalan'ın mektubunu ben mi okuttum? Haydi oradan" yanıtını vermesi üzerine partililerle grup arasında arbede yaşandı. Polis araya girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaşananlar üzerine yaptığı "Yine dua et ki gelin hanıma çok ileriye gitmeden ders verdiler. İkizdere yetmedi, Çayeli'ne gittin. Orada da gerekeni yaptılar. Bunlar daha iyi günler, daha neler olacak neler" açıklaması tüm muhalif partilerin tepkisini çekti.

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM ÖNERİSİ

Akşener, yine Mayıs 2021'de partisi tarafından hazırlanan "güçlendirilmiş parlamenter sistem" önerisinin detaylarını açıkladı.

Akşener, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemde birinci ilkelerinin tarafsız cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, yasama yetkisi ve gücünün sadece TBMM'de olmasını istediklerini söyledi.

4 YILDA 6 VEKİL İSTİFA ETTİ

2018'deki seçimlerde İyi Parti oylarıyla Meclis'e giren milletvekillerinden 6'si istifa etti.

Seçim çevresinde, "Bastım parayı, aldım sırayı" tekerlemesiyle tanınan Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, İyi Parti'den istifa ettikten sonra MHP'ye geçmek istedi. Devlet Bahçeli'den randevu alamayan Çokal, AKP rozeti taktı.

SON ANKETLERDE SONUÇLAR NE?

24 Haziran seçimlerinden sonra yapılan anketlerde, İYİ Parti'nin oylarında belirgin bir yükseliş görüldü.

Son olarak MetroPOLL'ün Eylül 2021'de açıkladığı anket sonuçlarında Akşener, "En beğenilen siyasiler" arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ardından üçüncü sırada yer aldı.

AKSOY Araştırma'nın eylül ayında yaptığı ankette de vatandaşlara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları şu şekilde oldu: AKP yüzde 30.8, CHP yüzde 28.2, İYİ Parti yüzde 13.8, HDP yüzde 10, MHP yüzde 8.6.