CİDDİGAZETE/özel

İYİ Parti'de 30 Ağustos'ta yayınlanan genelgeyle 81 il başkanından yönetimleriyle birlikte istifa etmeleri istendi ve yeni atamalar yapıldı. Yapılan bu yeni atamaların Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti tüzüğü gereği toptan boşalmalarda illerde 45 gün, ilçelerde de 30 gün içinde seçimli genel kurula gitmeleri gerekiyordu... Genel merkezin talimatıyla bu kanuni zorunluluk yerine getirilmedi.

Atamaların üzerinden 30/45 gün süre geçen il-ilçe yönetimleri de kanun gereği "münfesih" (geçerliliği kalmamış, geçersiz) duruma düştü.

SEÇİM KURULU GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Durum tespiti yaptırmak ve demokratik işleyişin kesintisiz devam etmesini sağlamak için kurucu üyelerden Hakan Ermemiş, dün Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu'ndan görüş aldı ve kongrelerin yapılması için kanuni işlemlerin başlatılmasını talep etti.

Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı da Ermemiş'e verdiği resmi cevapta, il yönetimlerinin kanun ve parti tüzüğüne göre 45 gün içinde kongre yapmakla yükümlü olduğunu bildirdi ancak bunu zorlayıcı makamın kendileri olmadığını belirtti. Seçim kurulu, konunun muhatabının Sulh Hukuk Mahkemesi olduğunu ifade ederek, yapılacak başvuruyla, Sulh Hukuk Mahkemelerinin genel kurul yapmayan ve "münfesih" duruma düşen il başkanlığına kanun ve tüzük gereği yaptırım uygulayacağını yazdı.

GÖZLER İYİ PARTİ GENEL MERKEZİNDE

Seçim Kurulu hakiminin bu tespitinden sonra gözler İYİ Parti genel merkezine çevrildi.

Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın MHP deneyimleriyle hareket ettiği, MHP'nin teşkilatlardan sorumlu eski genel başkan yardımcısı Şefkat Çetin'in yöntemini izleyerek sorunu çözmeye çalışacağı öğrenildi.

ŞEFKAT ÇETİN MODELİ Mİ UYGULANACAK?

Yasal süre içinde kongrelerini yapmayan İYİ Parti'nin 75 il başkanlığının "münfesih" duruma düşmesi üzerine, genel merkezin yeniden görevlendirme yazısı yazma yetkisi de ortadan kalktı. Koray Aydın, yeniden atama yapabilmek için MHP'nin kongre sürecinde olduğu gibi il başkanlıklarını kapatacak, üyelikleri düşürecek ve yeniden il başkanlığı kuruluşu gerçekleştirecek. Böylece sorun 45 gün daha ötelenmiş olacak. Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüğüne göre atanan her yönetimin mutlaka yasal sürede kongreye gitmesi gerekiyor...

İYİ Parti'nin 45 günde bir partiyi kapatıp açarak mı sorunu bypass edeceği, yoksa kongre yaparak mı süreci aşacağı henüz bilinmiyor.