CİDDİGAZETE

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yerleşkesi'nde 40 dönümlük araziye Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yurt inşa edilmesini protesto eden öğrenciler ve polis arasında arbade yaşandı. Polis sabahın erken saatlerinde ODTÜ’ye gelerek yurt inşa edilmesi planlanan alandaki ağaçların kesilmesine karşı çıkan öğrencileri bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.

'750 AĞAÇ KESİLECEK'

ODTÜ Rektörlüğü öğlen saatlerinde bir açıklama yaparak 750 ağacın kesileceğini belirtti. Rektörlüğün açıklamasında, yapılması planlanan yurda ODTÜ öğrencileri dışında hiçbir öğrencinin alınmayacağını belirtti. Açıklamada ayrıca kesilecek kavak ağaçlarının satışından gelir elde edileceği iddiası da yer aldı. Öğrenciler bölgedeki yüzlerce ağacın kesilmemesini, KYK yerine mezunlar derneğinin desteğiyle yapılacak yurdun da ağaçsız bir bölgeye inşa edilmesini istedi.

EKOLOJİK KATLİAM

Polis tarafından öğrencilerin alandan çıkarılmasının ardından, alana gelen görevliler hızlıca ağaç kesimine başladı. Polis tarafından biber gazı kullanılarak dışarıya çıkartılan öğrenciler ve mezunlar tarafından yapılan basın açıklamasında, ‘’KYK inşaatı ruhsatsız olmasının yanında, ekolojik bir katliamla ODTÜ’yü dize getirmek için planlanan bir saldırıdır’’ denildi. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, ilçe sınırları içerisindeki ODTÜ kampüsünde yapılmak istenen yurt inşaatının ruhsatının olmadığını duyurdu. Taşdelen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ODTÜ’de yurt yapılması istenilen alanda, parselasyon yok, arsa şu anda kadastral parsel konumunda. Bu nedenle kazı izni ve inşaat ruhsatı yok’’ ifadelerini kullandı.

- Böyleydi...

- Böyle oldu...

BELEDİYE ARAÇLARI KAMPÜSE ALINMADI

Öte yandan ruhsatsız KYK yurdu inşaatını mühürlemek için üniversiteye gelen Çankaya Belediyesi'nin araçları kampüse alınmadı. Polis barikatlarının kurulmasının ardından, ağaçların kesilmesi için kamyonlar getirildi. Öğrencilerin alandan çıkarılmasıyla ağaç kesim işlemi başlatıldı. Olayların büyümesinin ardından ODTÜ’ye gelen CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, rektörle görüştüğünü ve ağaç kesiminin durdurulduğunu açıkladı. Taşcıer, “İnşaatla ilgili belediyemiz tutanak tuttu. Hem Çankaya hem de büyükşehir belediyesiyle görüşüp, oranın bir an önce mühürlenme işleminin takipçisi olacağız. Sürecin hukuk içerisinde işlemesi için de takipçisi olacağız’’ dedi.

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?

Ankara’da, ODTÜ ormanlarından yol geçirme projesi için üniversite rektörlüğü, Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolün 2017 yılında gece yarısı dozer ve iş makineleriyle büyük bir ağaç kıyımı yapılmıştı. ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Seyhan Çamlıgüney, olayla ilgili, "Ankara’da ne kadar dozer varsa, 5-6 yerden ODTÜ’ye girdi. Talan başladı. Bizimle konuştukları gibi 40-50 metre değil, büyük bir alan yok ediyor. Hukuksuzlukla karşı karşıyayız. ODTÜ’ye ait tapu bizim üzerimizde ama bir gece ansızın girdiler. Arazimizi işgal ediyorlar. Polis yolda durmaya bile izin vermiyor. Elimizle tırnağımızla diktiğimiz ağaçları söküyorlar" dedi. Dönemin belediye başkanı Melih Gökçek'in çalışmaları twitter hesabından paylaşarak, ağaç kıyımını gururla duyurması ise büyük tartışmalara neden olmuştu.

'AĞAÇLARA KIYMAYIN, BEN SİZE YURT YAPARIM'

ODTÜ’de polis müdahalesi ve ağaç kesiminin ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da ruhsatsız alana karşı harekete geçti. Akşam saatlerinde ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök ile görüşen Yavaş, sosyal medya hesabından konuya ilişkin, “Bugün ODTÜ’de yaşananlar üzerine rektör Sayın Mustafa Verşan Kök ile görüştük. Ankaralıları ve tüm kamuoyunu doğru bilgilendirecek ve sorunu çözüme kavuşturacak bir süreci karşılıklı uzlaşma ile sürdüreceğiz. Kamu vicdanını korumak için çabalarımız devam etmektedir” dedi. Edinilen bilgiye göre, Yavaş ODTÜ yönetimine beklenmedik bir teklifte bulundu. Yavaş’ın “Siz bu ağaçlara kıymayın. İhtiyacınız olan herşeyi ben yapmaya hazırım. İstediğiniz yurdu yapıp, size hibe edebilirim” teklifinde bulunduğu öğrenildi. ODTÜ yönetimi ise bu teklife henüz bir cevap vermedi.