CiddiGazete- Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Burdur Anıtları içerisinde yer alan bozkurt heykeli, 15 Ekim tarihinde Burdur Müze Müdürlüğü tarafından teslim alınmış, 29 Aralık’ta proje çerçevesinde asıl yeri olan Mete Han heykelinin yanına konulmuştu.

MHP’DEN ÖZEL TÖREN

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Burdur İl Teşkilatı heykel için bir açılış töreni düzenledi. Törene MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ve Tokat Milletvekili Yücel Bulut ile Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri Abdullah Bahadır Alperen, Turan Şener, Emrullah Türe’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda partili katıldı.

TÜRKLÜĞÜN SİMGESİ BOZKURT

Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı törende yaptığı konuşmada, "44 yıl önce Burdur'da Mete Han heykelinin yanı başında bulunan bozkurt heykeli kaldırılmıştı. 44 yıl sonra bozkurt heykelini ait olduğu yere törenle yerleştirdik. Bozkurt, Türk Milleti’nin sembolüdür. Bozkurt, hürriyetimizin nişanesidir Bozkurt, Atatürk’ün mirasıdır" dedi.

Tokat Milletvekili Yücel Bulut ise, “Burdur Kent Meydanı’nda Cumhuriyet’in 50’nci yıl dönümü münasebetiyle 1973 yılında dikilen ve 44 yıl önce yerinden kaldırılan Türklüğün simgesi bozkurt heykelini bugün tekrar yerine dikmek bizlere nasip oldu” diye konuştu.

MİLLİ MÜCADELE HEYKELLERİ

1973 yılında yapımına başlanan Burdur Anıtları, Mete Han Heykeli, Bozkurt Heykeli, Kül Tigin Abidesi, Türk Tarihi Kabartmaları (Ergenekon Destanı, Savaşa Giden Uygur Askerleri Kabartması, Tuğrul Bey ve Mahiyeti Kabartması, 1071 Malazgirt Zaferi Kabartması, 1453 İstanbul'un Fethi Kabartması, 9 Eylül 1922 Türk Ordusu'nun İzmir'e Girişi Kabartması, İstiklâl Marşımız ve Mehmet Akif Büstü, Milli Hâkimiyet Kabartması) ve 1976 yılında Cumhuriyet Meydanı’na Atatürk Heykeliyle birlikte yapılan Milli Mücadele Heykellerinden oluşuyor.

Burdur Valisi Ali Arslantaş, bozkurt heykeli teslim alınırken yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“1973 yılında Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 50. Yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde, Kültür Bulvarı, Kültür Parkı ve Kültür Sarayı yapılmasına karar veriliyor. Kültür Parkı içerisinde dört profesörümüzün Türk tarihiyle ilgili yapmış oldukları çalışmalarda ortaya koydukları raporun sonucunda, birinci olarak Orhun Abideleri, hemen yanında Ergenekon’dan çıkış, davulla zurna ile Uygur askerlerinin savaşa gitme anları, Selçuklu Devleti’ni gösteren bir başka rölyef, Türklerin Anadolu’ya girişini sağlayan Malazgirt Zaferi’ni gösteren rölyef, İstanbul’un Fethi’ni gösteren bir rölyef, Türk Ordusu’nun İzmir’e girişini gösteren bir başka rölyef, yine Mehmet Akif Ersoy büstü, İstiklal Marşı ve Gazi Meclisimizi gösteren rölyefle beraber en son şu anda meydanda bulunan Atatürk büstü. Atatürk büstünde, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bayrak taşıyan bir mücahit, elinde defne yapraklarından zafer çelengi taşıyan bir asker, bir köylü kadınımız ve cepheye mermi taşıyan ihtiyar vatandaşımız görünüyor. Bunun tamamının yaptırılmasına karar veriliyor ve 1976 yılında da tamamlanıyor. 1977 yılında nahoş bir hadise oluyor. Mete Han’ın yanındaki kurt kaldırılıyor. Bir depoya konuluyor. O günden sonrada hakkında şuradaydı, buradaydı diye çeşitli rivayetler söylenmiş. Geçtiğimiz ay içerisinde de bu saydığım eserlerin tamamı Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca tescil edildi. Artık Kültür Varlığı olarak işlem görüyor ve kayıta geçti.

‘KURDU BULSAN BULSAN SEN BULURSUN’

MHP İl Başkanı Hikmet Ökte’ye, ‘Kurdu bulsan bulsan sen bulursun’ dedim, sağ olsun o da buldu. Ablamızın eşi Ramazan Ayar beyefendi, anlattıklarına göre hurdacıdan, hurdalıktan satın almışlar. Oraya kadar nasıl geldi orasını da bilmiyoruz ama sahip çıkılmış görünüyor. Bugün de tescilli bir kültür varlığını Müze Müdürlüğümüze aile teslim ediyor. Ben aileye rahmetli Ramazan beye, Hikmet başkana teşekkür ediyorum. Valilik olarakta proje çerçevesinde asıl yeri olan Mete Han’ın yanına koyma niyetinde olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

YAVUZ GÖREY KİMDİR?

Heykeli yapan mimar Yavuz Görey (d. 1912 – ö. 1995) aynı zamanda, Türkiye döneminin ilk heykeltıraşlarındandır.

Belçika’da mimarlık eğitimi alan Yavuz Görey, aynı dönemde Güzel Sanatlar Akademisi’nde de desen çalışmaları üzerine eğitim almıştır. Mezun olduktan sonra İsviçre’nin Lozan şehrinde ve Fransa’nın başkenti Paris’te çeşitli ofis ve atölyelerde çalıştı.

Türkiye’ye döndükten sonra 1941 yılından itibaren Güzel Sanatlar Akademisi’nde Rudolf Belling’in atölyesinde çalışmalarına devam etti. Rudolf Belling ile birlikte 1958 yılından emekli olduğu 1981 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde temel tasarım ve modelaj dersleri vermiştir.