CiddiGazete- Rusya Federal Cezaevi Servisi, tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Navalny'ye aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezası verilmişti.

Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Ceza Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"16 Şubat 2024 tarihinde, 3 numaralı ceza kolonisinde, mahkum Aleksey Navalny bir yürüyüşün ardından kendini iyi hissetmemiş, neredeyse hemen bilincini kaybetmiştir. Kurumun sağlık çalışanları, derhal intikal etmiştir ve bir ambulans ekibi de çağrılmıştır. Tüm canlandırma önlemleri hayata geçirilmiş; bunlar olumlu sonuç vermemişti. Ambulans doktoru, mahkumun ölümünü ifade etmiştir. Ölüm nedenleri saptanıyor."

"PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ!"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Navalny'nin ölümü hakkında bilgilendirildiğini açıkladı.

Navalny'nin basın temsilcisi Kira Yarmysh ise ölüm haberi üzerine yaptığı açıklamada, ölümün teyit edilemediğini ifade etti. Navalny'nin avukatının, hapishanenin olduğu bölgeye doğru yola çıktığı belirtildi.

NAVALNIY NE YAPTI?

Kremline muhalif Aleksey Navalny, zehirlendiği iddiasıyla Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de Moskova'ya dönüşünde havaalanında tutuklanmıştı.

İran İsrail'le dalga geçti! İran İsrail'le dalga geçti!

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalny'nin geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezasını, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti.

Navalny'nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK) ise mahkeme kararıyla 31 Ağustos 2021'de tasfiye edilmişti.

Aleksey Navalny, geçen yıl ocak ayında Rusya'da terörle ve aşırıcılıkla bağlantılı şahısların bulunduğu listeye dahil edilmişti.

ALEKSEY NAVALNY KİMDİR?

Rus muhalefet lideri, yolsuzluk karşıtı aktivist ve avukat olan Aleksey Navalni, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresi de dahil olmak üzere Rus yetkililerin yolsuzluk ve suistimal vakalarını ifşa eden blogu aracılığıyla ün kazandı.

Navalny, Putin'e muhalifliği nedeniyle birçok kez tutuklandı ve hapse girdi. 2014 yılında "zimmete para geçirme" suçlamasıyla mahkum edildi. 2020 yılında sinir gazı ile zehirlenen Navalny, Rusya'ya dönmeden önce aylarca Almanya'da tedavi gördü ve hemen ardından tutuklanarak hapis cezasına çarptırıldı.

Navalny'nin hapsedilmesi dünyanın dört bir yanından protestolara ve kınamalara yol açarken, ABD de dahil olmak üzere birçok ülke Navalny'nin serbest bırakılması ve zehirlenmesinin soruşturulması çağrısında bulundu. Navalny'nin davası Rusya'da siyasi özgürlük ve insan hakları mücadelesinin embolü haline geldi.