CiddiGazete- Sağlık Bakanlığı, bazı sağlık ocaklarında bebeklere ‘yanlışlıkla’ coronavirüs aşısı yapıldığını iddia eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez. Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir. İddianın kaynağı hakkında Bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bakanlığımız güçlü ve güvenli bir aşı takip sistemine sahiptir. Bakanlık deposundan çıkıştan ilgili kişiye uygulanışına kadar bütün süreç, barkodla dijital olarak takip edilmektedir. Bu konuda dünyada en güçlü alt yapıya ve en tecrübeli sağlık personeline sahip ülkelerin başında geliyoruz. Bilhassa birinci basamak sağlık kuruluşlarımız bu hususta titizlikle ve fedakarca yaygın aşılama programlarını başarıyla yürütmüşlerdir. Soğuk zincirin kırılması, sistemde herhangi bir aksama olması, aşamalardan herhangi bir düzeyde hata yapılması halinde sistem otomatik olarak uyarı vermekte ve gerekli incelemeler yapılarak tedbirler alınmaktadır. İlgililer hakkında soruşturma yapılmaktadır.

HATALI UYGULAMA İZMİR’DE

İzmir ilimizde hatalı aşı uygulamasına ilişkin, sistem uyarısı ve ilgili sağlık personelimizin tutanağı üzerine bir soruşturma yürütülmektedir. Hastanın sağlık durumu ile ilgili olumsuz bir durum yoktur. Yakın takibi devam etmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır.

PROF. DR. KURUGÖL NE DEMİŞTİ?

NTV yayınına katılan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Zaman zaman yanlışlıkla bazı durumlar oluyor. Mesela başka bir aşıyla, hepatit B aşısıyla, kızamık aşıyla karıştırabiliyorlar sağlık ocaklarında. Küçük çocuklara Covid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde. Ve son derece iyi antikor oldu. 6 aylık bebekte, 1 aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları da yayınlayacağız yakın zaman içinde çok ünlü bir tıp dergisinde… Küçük bebeklerde yüksek doz verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor” diye konuşmuştu.

PROF. DR. KURUGÖL’ÜN İKİNCİ AÇIKLAMASI

Açıklamalarının sosyal medyada tepki çekmesi üzerine NTV’ye yeniden açıklama yapan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ikinci açıklamasında şunları söyledi:

Bu aşılama Ege Üniversitesi’nde yapılmamıştır. Bu aşı 104 milyon dozun içerisinde münferit, bir tek Türkiye’de şimdiye kadar görülmüş bir olaydı. Zaten gerekli işlemi Sağlık Bakanlığı da, adli kurumlar da o yapıldığı günde, ki bu olay 3 ay önce olmuş bir olay, işleme almışlardır. Bize niçin gelmiştir? Bize İzmir dışında bir ilde yapılan bu aşı, İzmir’de de yapılan bir aşı değil, onun da altını çizeyim, yapıldığında çocuk, burası bölgenin en güçlü hastanesi, en teşekküllü hastanesi olduğu için bize gelmiştir. Ve bu çocuğun izlemini biz yaptık. Biz bu çocuğu her açıdan, hem monitörize ettik, kalbini, böbreklerini... Hem laboratuar tetkikleri istedik. Ecosuna baktık. Herhangi bir şey olmasın diye aşıdan dolayı. Aşıdan dolayı başına bir şey gelmesin diye. Çok ciddi bir şekilde inceledik ve hiçbir şekilde, hiçbir şey bulmadık.

Bunu yapan kişiler, bunu gizlemiş de değillerdir, bilerek de yapmamışlardır. Aile sağlığı merkezlerinde milyonlarca kişiye aşı yapılıyor. Öyle büyük bir hizmet veriyorlar ki, onların hizmetlerini yok saymak, böyle bir münferit olayla aşılamayı ve aşı yapan kurumları karalamak bence vicdansızlıktır. Yani başka bir kelime bulamıyorum.

Bir aylık, bir aylık çocuğa hepatit B aşısı yapılır. Onun için bu bir sağlık kurumuna başvurmuş, İzmir dışında olan. Burada, bu sağlık kurumunda hem Covid aşılaması yapılıyor hem bebek aşılaması yapılıyor aynı anda. Orada bir karışıklıkla olmuş olan bir olay. Bu bebeği hem adli kurum biliyor hem Sağlık Müdürlüğü biliyor. Zaten Sağlık Müdürlüğü bize gönderdi. Gizlenen bir şey de yok. Biz sadece Ege Üniversitesi olarak, bölgenin en güçlü hastanesi olarak, bu çocuğu monitörize ettik. Günlerce izledik herhangi bir şey olur mu diye. En ufak bir şey olmadı. Ondan sonra her gün kontrole geldi. Bugün de kontrol günüydü, tesadüf, gene geldi. Gayet sevimli. Ailenin de izni var bu konuşmaya, onu da söyleyeyim size. Tamamen sağlıklı, hiçbir şeyinde eksiklik olmayan, hiçbir olumsuzluk olmayan, diğer aşılarını da yapmaya devam eden, çok bilinçli bir ailenin çocuğu.

Benim vurgulamak istediğim şudur: Küçük bir bebekte bile Covid aşısı yaptığınızda yan etki ortaya çıkmıyor.”