CiddiGazete- Şeker pancarı için 25 Eylül itibariyle söküm kararı verilirken; çiftçiler, uzun bir süredir ekimini yaptıkları şeker pancarının alım fiyatının açıklanmasını bekliyordu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün Türkşeker'in şeker pancarı için ton başına 1855 lira ödeme yapacağını açıkladı.

Geçen yıl ise ton başına bin 400 lira ödeme yapılmıştı. Geçen yıla göre bu yıl artış oranı yüzde 32,5’te kaldı.

Bu fiyat şeker pancarı ekimi yapan çiftçilerin tepkisine yol açtı. Erzurum Pasinler ilçesi Alvar köyünde 75 dönüme şeker pancarı eken Olcay Tekman, açıklanan fiyatın çiftçinin iflas etmesi anlamına geldiğini vurguladı. Bu şartlarda çiftçinin maliyetlerin altından kalkmasının mümkün olmadığını dile getiren Tekman, şöyle devam etti:

Tavuk etine yüzde 220 zam Tavuk etine yüzde 220 zam

"Geçen yıldan bu yana mazot, gübre ve otla mücadele ilaç fiyatlarına yüzde 500 zam gelmiş. Çiftçi çok mağdur. Biz bu fiyatı kabul etmiyoruz. Çiftçi Tarım Bakanımızın iyi bir fiyat vereceğini dört gözle bekliyordu. Şu an o fiyatı duyunca ben hayal kırıklığına uğradım. Nasıl olacak; sökmeyelim ondan daha iyi. Tarlada kalsın. Bu ürünün ekimi, sulaması, ilacı, sökümü; hepsi masraf. Geçen yılki 200 liralık ilaç bugün olmuş 700 lira. Geçen yıl mazot 19 liraydı, bugün 40 lira. Şu an gübrenin tonu 20 bin lira, geçen yıl 10 liraydı. Çiftçimizin beklentisi yüksekti. Mevcut şartlara göre biz en az 2 bin 500 lira bekliyorduk."

"BİR SAAT SULAMA İÇİN 160 LİRA ÖDÜYORUZ"

"O zaman biz ekmeyelim, üretmeyelim" diyen Tekman, "Pasin Ovası, Çukurova'ya eşdeğer bir ova. Bana göre Türkiye'de böyle bir ova yoktur. Bizim en büyük sıkıntımız su. Sulamak için ayrıca elektriğe para veriyoruz. Sulama Kooperatifine, bir saat sulama için 160 lira veriyoruz. 30 dönümlük bir tarlaya 35 saatte ancak su veriliyor. Biz beş kez buna su veriyoruz. İlçemizin dört bir yanında akarsularımız var. Biz hala yeraltı sularla, maliyeti yüksek çiftçilik yapıyoruz" şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ ARTIK ŞEKER PANCARI YERİNE AY ÇİÇEĞİ EKİYOR

Bu yıl 120 dönüme şeker pancarı eken Mehmet Kılbaş da bakanın açıkladığı fiyatın maliyetlerini karşılamayacağını söyledi. Kendilerinin ton başına 2 bin 500 lira beklediklerini ifade eden Kılbaş, Erzurum Ilıca'daki şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle birlikte işlerin iyice kötüleştiğini vurguladı.

Eskiden 400-500 dönüm ekim yaptıklarını anlatan Kılbaş, insanların artık şeker pancarı ekmek yerine ay çiçeği ekimine yöneldiğini kaydetti. Çiftçilik yapmanın her yıl daha da zorlaştığını belirten Kılbaş, bu ekonomik şartlarda üretmenin imkânsız olduğunu ifade etti.

(Duvar)