CiddiGazete- Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırının ardından Türkiye'de de siyasetçiler ve siyasi partilerden açıklamalar geldi.

Ortadoğu coğrafyasını derinden etkileyen ve dünya kamuoyunu sarsan gelişme hakkında görüş bildirmeyen tek siyasetçi Devlet Bahçeli, tek parti de MHP oldu.

AKP, CHP VE TİP AYNI ÇİZGİDE

İsrail-Filistin savaşına dönen gerilime dair AKP, CHP ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) benzer açıklamalarda bulunurken, Türkiye-İsrail arası normalleşme, iktidarın diline yansıdı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener terör vurgusu yaparken, Zafer Partisi'nden de taraflara öneri geldi.

01-Erdogan-1

ERDOĞAN: TARAFLARI İTİDALE ÇAĞIRIYORUZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in düzenlediği saldırılarda yaşanan Filistinli sivil can kayıpları nedeniyle, Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı grupların İsrail'e son yılların en kapsamlı operasyonunu başlatmasıyla ilgili taraflara "itidal" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde İsrail'de yaşananlara ilişkin olarak konuştu. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin, işgalin karşısında durmaya devam edeceğiz.

Bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz."

kılıçdaroğlu s18

KILIÇDAROĞLU: FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Filistin öteden beri hak arayan bir ülkedir. Filistin halkının her zaman yanındayız. Savaş olmasını asla istemeyiz. Demokratik ölçüler içerisinde uluslararası kuruluşların da devreye girerek hem barış sağlaması hem de Filistin'in hakkının teslim edilmesi lazım" dedi.

akşener u28

AKŞENER'DEN 'TERÖR' VURGUSU

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin terör vurgusu yaptı. Akşener, çatışmalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Filistin halkının meşru ve haklı talebinin terör eylemleri ile kirletilmesi kabul edilebilir değildir.

Bu tür eylemler, bugüne kadar maalesef Filistin halkının acısını artırmaktan başka bir işe yaramamıştır.

Filistin halkının her zaman yanında olduğumuzu bir kere daha belirtirken; İsrail hükûmetini de sağduyu ile hareket etmeye davet ediyor ve şiddet ortamından bir an önce uzaklaşılmasını temenni ediyorum."

e23 özdağ 8

ÜMİT ÖZDAĞ: FİLİSTİN DEVLETİ KURULMADAN BARIŞ GELMEZ

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bağımsız Filistin devleti kurulmadan Ortadoğu'ya barış gelmeyeceğini söyleyerek sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı:

"Bağımsız Filistin devleti kurulmadan ve bağımsız Filistin devleti İsrail’in yaşam hakkını kabul etmeden Ortadoğu’ya barış gelmeyecektir.

Ortadoğu’da savaş durumu sadece İsrail-Filistin alanını değil bütün dünyayı terör eylemleri ve yıpratma/bölme politikaları ile olumsuz şekilde etkilemektedir.

İyi Parti kurultayı canlı yayın İyi Parti kurultayı canlı yayın

Son Hamas-İsrail savaşında Türkiye'nin yapması gereken savaşın bir an önce sona ermesini sağlayacak temaslar yapmaktır.

Tarafların Cenevre konvansiyonuna uygun hareket etmeleri öğütlenmelidir. AK Parti hükümeti, savaşın bölge güçleri ve dış güçler tarafından Türkiye’ye emrivakiler yapılacak şekilde istismar edilmesini kararlı mesajlar ile engellemelidir.

Türkiye içinde provoke edilmeye uygun aşağıdaki görüntülerde izlediğimize benzer Suriyeli-Afgan siyasi gösterileri kararlılıkla engellenmelidir.

Olayların kontrol dışına çıkma potansiyeli göz önünde tutularak özellikle İdlib'ten Türkiye'ye bir yeni göç akımına karşı en sert önlemler kararlılıkla alınmalıdır.

karamollaoğlu-1

KARAMOLLAOĞLU: İSRAİL EN BÜYÜK TEHDİT

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Filistin ile İsrail arasında şiddetlenen çatışmalar için yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"İsrail, bölgemiz ve tüm dünyanın huzur ve barışı için en büyük tehdit olagelmiştir.

Bugüne kadarki sözlü kınamaların hiçbiri İsrail’in Filistin’deki işgali ve katliamlarını engelleyememiştir. Her seferinde görülmüştür ki İsrail, sadece ama sadece güçten anlamaktadır.

Bu hususlar dikkate alındığında Hamas'ın, terör devleti İsrail’in yıllardır sürdürdüğü işgal politikasına ve vahşi saldırılarına karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu da Filistin halkının kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirilmelidir.

Bugün bir kez daha açık ve net olarak ilan ediyoruz ki; biz, dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz!

erkan eki8

TİP: SAVAŞI TERCİH EDEN TARAF SİYONİSTLER

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Hamas'ın İsrail'e "Aksa Tufanı" adlı operasyon başlatmasının ardından açıklamalarda bulundu.

TİP, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Filistin'in halkının ve kendini savunma hakkının yanındayız. Barış yerine savaşı tercih eden tarafın siyonistler olduğunu biliyoruz. Öte yandan savaş koşullarında dahi sivillerin hedef alınmasını, işkence edilmesini, çocukların 'esir alınmasını' hiçbir şartta kabul edilemez buluyoruz."

perinçek 4-2

DOĞU PERİNÇEK: DÖNÜM NOKTASI

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise İsrail-Filistin saldırılarına ilişkin, "Bu harekat, Filistin Devleti'nin kuruluşu, Filistin Halkının tarihi ve meşru haklarına kavuşma mücadelesinde dönüm noktasıdır" ifadelerini kullandı. Perinçek, şunları söyledi:

"Aksa Tufanı harekatını, bütün yüreğimizle ve bilincimizle destekliyoruz.

Bu harekat, Filistin Devleti'nin kuruluşu, Filistin Halkının tarihi ve meşru haklarına kavuşma mücadelesinde dönüm noktasıdır.

Doğu Kudüs merkezli Filistin Devleti'nin kuruluşu bütün insanlığın mücadelesidir."