CiddiGazete- Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bu akşam 20.45'te başlayacak Galatasaray - Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa finali öncesinde Atatürk ve 100. yıl kutlama krizi çıktı.

Suudi yetkililer spor organizasyonu olduğunu belirterek, siyasi hiçbir paylaşıma izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Aylar öncesinden anlaşmaları imzalayan Türkiye Futbol Federasyonu'nun 100. yıl kutlamaları ve Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili yapılacak etkinliklerin onayını almadan, organizasyonu son dakikaya bırakmasıyla da kriz büyüdü.

TİŞÖRT VE PANKARTLA ÇIKMAYA İZİN YOK!

İki takımımızın da Atatürk ve şehitlerimizle ilgili tişört ve pankartla sahaya çıkma talepleri reddedildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl logosu bile ev sahibi ülkeden veto yedi.

Bunun üzerine Galatasaray ve Fenerbahçe cephesi bu duruma büyük tepki gösterdi. Riyad'a getirilen sanatçı Norm Ender'in 100. yıl marşına da onay vermeyen Suudi Arabistan, sadece İstiklal Marşı'nın okunmasını istedi.

TFF KRİZİ DOĞRULADI

Skandalın ardından TFF'den yapılan açıklamada, "Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender'in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır" denilerek kriz doğrulanmış oldu.

ALİ KOÇ VE DURSUN ÖZBEK GÖRÜŞMEDE

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Süper Kupa finali öncesi durum değerlendirmesi için TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın bulunduğu otele gitti. Ali Koç görüşme öncesi "Neler olacağını bilmiyoruz; çağırdılar biz de geldik" dedi.

TOPLANTIDAN OYNAMA KARARI ÇIKTI

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Süper Kupa'nın oynanıp oynanmayacağına yönelik toplantıda Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bir araya geldi.

TFF Başkanı Büyükekşi ve başkanlar arasında yapılan toplantının ardından Süper Kupa maçı için oynama kararı çıktı. Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa maçı planlandığı gibi oynanacak.

TFF'DEN ORGANİZASYON İÇİN 700 BİN DOLAR

Organizasyon bütçesi olarak 700 bin dolar ayıran TFF, sadece özel uçak kiralanmasına 200 bin dolar ödedi. 30'u gazeteci 200'ü aşkın davetli Riyad'a gitti. Yapılan harcamalara rağmen kutlamalara izin verilmeyince, büyük gerginlik yaşandı. Öte yandan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve yönetim kurulu maç sırasında protokolde oturmama kararı aldı.

"MAÇA ÇIKMAYIN" ÇAĞRISI

Yaşanan bu durumun ardından sosyal medyada yüzbinlerce Türk vatandaşı, Atatürk ve İstiklal Marşı'na izin verilmemesi nedeniyle takımlardan Suudi Arabistan'da maça çıkmamasını istedi.

SİYASİLER TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda maçın Suudi Arabistan'da oynanmasına tepki gösterip "Bu soytarılığa son verin" dedi.

Özel paylaşımında, "Türkiye'nin Süper Kupa Finali Suudi Arabistan'da oynanmaz demiştik. Dinlemediniz. Riyad'da kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinin bulunduğu pankarta tahammül edemeyenlerin şimdi İstiklal Marşı'na da izin vermeyeceği bilgileri geliyor. Kulüplerimizin arkasındayız. Yetkilileri uyarıyoruz; bu soytarılığa son verin!" ifadelerini kullandı.

MERAL AKŞENER: ATATÜRK TARTIŞMA KONUSU YAPILAMAZ

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin değerleri ne Suud'lara ne de başka bir ülkeye tartışma konusu yapılamaz! Bizi bu cihanda; Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüzü anmaktan alıkoyacak hiçbir güç yoktur, olamaz!"

ÜMİT ÖZDAĞ: SAHAYA ÇIKMAMAK SİZE YAKIŞAN TAVIR OLUR

Suudi Arabistan yaşanan krizin ardından siyasiler de duruma tepki gösterdi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "Türk milletine ve Atatürk'e yapılan saygısızlığı kabul etmemek ve sahaya çıkmamak size yakışan tavır olur" dedi.