CiddiGazete- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masaya dönmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmasıyla siyasette esen rüzgar Türkiye'nin risk primine ne yansıdı.

Türkiye'de siyaset tarafında yaşanan gelişmelerin etkisiyle risk priminde görülen düşüş haftanın ikinci işlem gününde de devam etti. Bloomberg'in haberine göre Türkiye'de siyaset cephesinde yaşanan gelişmeler piyasa göstergeleri üzerinde etkisini hissettiriyor.

Geçen hafta Cuma günü 555 baz puanda kapanan Türkiye'nin risk primi Pazartesi günü 523 baz puana kadar geriledi. Salı günü ise risk priminde 515 puan seviyesi görüldü. Böylelikle iki günde risk priminde 40 baz puanlık düşüş görüldü.

Son iki günde Türkiye, risk priminde yaşanan gerilemeyle gelişen piyasalar içinde pozitif ayrışma sergiledi.

CDS NEDİR?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

CDS PRİMİ NASIL HESAPLANIYOR?

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Bu oran belirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında da bir çok faktör göz önünde bulunduruluyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.